Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Мистичен извор“ – изложба на Николай Иванов ОМ

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
3
Снимка: galleryseasons.com

Художник, музикант, композитор – това триединство е в същността на този артист – Николай Иванов ОМ, който през годините търси взаимовръзката между двете изкуства – музиката и живописта. Звук и цвят са в непрестанна комуникация и хармония в неговите произведения.


Истински празник бе откриването на неговата изложба в галерия „Сезони“ със заглавие „Мистичен извор“, защото заедно с близо 30-те негови платна, смесена техника, той направи за своите почитатели един истински концерт с групата си – арт формация „ОМ“.

Николай Иванов има близо 40 самостоятелни изложби у нас и цяла Европа – Унгария, Чехия, Испания, Полша и други. Мистичното движение на вибрациите и хармонията, като отношение на цвят и звук – както казва самият художник – са в основата на неговия дългогодишен път на търсене на изобразителния език на самовглъбяване, на синтез между изобразителните средства и музикалното им внушение. Картините звучат, а музиката е ярко изобразителна.

И като синтез между традиция и модерност в музиката – без граници на вид музика, от етно-стиловете до джаза. Затова ще припомним някои от заглавията на изложбите му – „Амбиент“, „Природа“, „Сакрални обекти“, „Пейзажи“, „Абстрактни композиции“ и сега „Мистичен извор“. Особено го привличат сакралните изживявания и състоянието на медитация в Тибет и Хималаите, като висша форма на състояние на духа, като космическо отделяне на тялото от душата.

Това го стимулира преди доста години да участва в експедицията „Еверест Концерт“ – най-високия концерт в света. Съчетавайки – отново ще припомним – модерност и традиция, различни жанрове и изобразителни езици, като рисува фрески и създава инсталации, като прави музикални експерименти от джаз и авангард до електронна и филмова музика, Николай Иванов ОМ изразява в най-голяма степен същността и измеренията на съвременното изкуство, като истински синтез между идеи и чувства, които откриваме и в музиката и в живописта му. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Грозният” – социална гротеска за диктатурата на опаковката над съдържанието

В Драматичния театър в Търговище текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Грозният“. Постановката е на Денислав Янев по пиесата на съвременния немски драматург Мариус фон Майенбург. „Неговият режещ като скалпел черен хумор ще се срещне с българската публика съвсем скоро“, обещават създателите на спектакъла. Премиерата е насрочена за 7..

публикувано на 04.12.21 в 09:10

Животът в рисунки

Норвежката художничка Лиса Айсату илюстрира съботната притурка на вестник „Дагбладе“ и част от рисунките в „Цветовете на живота“ са оттам. В книгата има, по признанието на самата художничка, подбор на познати и нови любими нейни графики и илюстрации. Докато преглежда работата си от последните години, тя осъзнава, че в рисунките се съдържа целият живот..

публикувано на 03.12.21 в 17:05

Национален дворец на културата

“Другото белканто“ – рецитал по желание на публиката

Новогодишният музикален фестивал е събитие, което мнозина меломани очакват с нетърпение. Откриването е на 15 декември, а закриването по традиция на 1 януари с Празничния Новогодишен концерт от 18.30 часа в Зала 1 на НДК. Също така на 15 декември в Зала 9 на НДК от 19.00 часа е вокалният рецитал “Другото белканто“ на Мила Михова – сопран и..

публикувано на 03.12.21 в 12:50

Втори том на „Теория на литературата. Новият век“

Екипът от авторитетни имена – Евгения Панчева, Амелия Личева и Миряна Янакиева – са създали продължение в духа на първия си том „От Платон до постмодернизма“ (2005). Във встъпителните си думи те го наричат „своеобразен учебник“ по теория на литературата. Защо своеобразен? Защото в него се очертават посоките, в които литературознанието се развива в края..

публикувано на 03.12.21 в 12:33

130 години Васил Гендов – мемоари и изложба отбелязват годишнината

Театърът е първата любов на Васил Гендов, който остава в историята ни като автор на първия български филм „Българан е галант“. „Още съвсем малък – 12-13-годишен, той за първи път стъпва на професионална сцена като актьор в „Сълза и смях“. Заради театралните представления дори е изключен от гимназията“ – разказва за него доц. Александър Донев...

публикувано на 03.12.21 в 08:35
Подкасти от БНР