Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветни сънища в „Червеното пони“

4
Художникът Иван Шишков
Снимка: Димитър Добрев

Поредицата „Студио „Червеното пони“, посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тръгна по идея на колегата Георги Василски миналия декември – за съжаление той не дочака първото издание, което се излъчи  от дома на Атанас Кръстев - Начо Културата. Благодарение на усилията на художника Иван Шишков-Шишо – племенник на „кмета на Стария град“ и председател на фондация „Атанас Кръстев“, къщата се поддържа и функционира като музей. „Червеното пони“ пък е името на галерията на открито в двора, наречена на сграфитото вдясно от входната врата, чиито автор е големият пловдивски художник Димитър Киров.

В момента в първата, а може би и единствена у нас подобна галерия, е подредена изложба на Иван Шишков – безброй нюанси на синьото разказват спомени от Мароко и неповторимия град Шефшауен. Чуйте какво каза художникът за сегашната си синя изложба, за предишната – бяла, от Санторини, за следващата, чиито цветове ще определи предстоящото му пътешествие в Нормандия.

До края на годината ще продължат ежемесечните излъчвания на „Артефир“ и „Време и половина“ в поредицата „Червеното пони“ по програма „Христо Ботев“, с които не само подкрепяме пловдивската култура, но и поддържаме жива паметта за Начо Културата, за човека, на когото до голяма степен дължи признанието си днешният Пловдив. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05

Радостта от преподаването

В книгата на Кристоф Вихерт "Радостта от преподаването" Валдорфският метод е представен като „педагогика на отворените врати“. Без поучения и принуди, с основен акцент върху външните и вътрешните страни на училищния живот. Наблюденията на Вихерт приличат на познавателно пътешествие. Авторът превежда читателите през многобройни педагогически и..

публикувано на 12.05.21 в 12:05
Михаела Калинкович

Живот с вкус на щастие

Книгата „Живот с вкус на щастие“ е първа от поредица, посветена на вкуса на живота на консултанта по личностно развитие Михаела Калинкович. Авторката разказва с топлота, вдъхновение и любов за своята лична трансформация и сбъднатите желания и реализирани идеи в продължение на седем години по пътя на личностната промяна. „Живот с вкус..

публикувано на 12.05.21 в 10:31