Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български успех на квадриналето за сценография и театрален дизайн в Прага

Постоянен и нестихващ интерес към българския проект „Конгломерат“
Снимка: @VAR.Laboratory

Това е най-големият форум в света за сценография – тази година на тема трансформация и сътрудничество. България се представя изключително успешно с проекта „Конгломерат“. Интерактивния изложбен павилион показва най-доброто, създадено в жанровете драматичен театър, куклен театър, кино, опера, съвременен танц и пърформанс. Проектът „Конгломерат“ е изложен в Крижиковия павилион Е на изложението в Прага. Повече за успеха на българските участници ще научите от Огняна Серафимова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайните на Слава Славчева

В романа на Слава Славчева "Тайните на старата аптека" читателят тръгва на пътешествие във времето от древността до наши дни и обратно, сблъсквайки се с действителни исторически факти, преплетени с измислени събития, чието проследяване може да постави на изпитание способността му да осмисля едновременно множество сюжетни линии.  Романът "Тайните на..

публикувано на 31.01.23 в 17:15

Място за срещи

Софийската галерия "Теста" представя най-новия проект на бижутера Николай Сърдъмов, назован "Митинг поинт", или "Място за срещи". Колекцията от бижута е изградена върху темата за точките на пресичане между разнообразните структури в едно бижу, като пресечна точка между субкултурата и творческия обект. Нещата са от патинирано сребро, злато, чисто сребро,..

публикувано на 31.01.23 в 15:45

Българското документално кино и Балканските войни

Темата в "Разговорът" отново е за Балканските войни и за белезите, оставили те в душата на народа ни.  За мястото на Балканските войни в българското документално кино – разказват в "Нашият ден" Диана Захариева, режисьор на филма "Три свещи", и  Господин Неделчев-Дидо – съсценарист на филма. Филмът третира Втората Балканска война (Между съюзническата)..

публикувано на 31.01.23 в 14:15

Актрисата Елеонора Иванова и киното, което те пуска по пързалката на чувствата

Тя е само на 24 години, но вече има запомнящи се роли на театралната и киносцената. Отдава се на персонажите си, но не и на всяка цена. Ако не намира смисъл и урок за себе си в тях, не тръгва по този път. За своето време в света на актьорското майсторство е разбрала, че не бива да се впуска в неща, които просто не са нейните. Пък и нали някъде там..

обновено на 30.01.23 в 16:45
Сирак Скитник

Наследството на Сирака, белязано от отпечатъка на 2023 година

" Сирак Скитник действително може да бъде мислен като една от най-космополитните личности в историята на българското културно поле от първата половина на XX век. Роден през 1883 г., той ще извърви един сравнително кратък път до пролетта на 1943 г. до 5 март, когато ще поеме последната си глътка въздух. В този отрязък от време Сирак Скитник ще успее..

публикувано на 30.01.23 в 13:05