Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кмет даде служебната си кола на ученички, заради награждаване

Осмокласничките от село Черноочене спечелиха Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Петър и Антонина Стоянови с победителките Туче Муса и Севилай Салим от Черноочене с научния им ръководител Юлия Чортленева.
Снимка: Антон Марков

Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ „Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене си заслужиха първото място в Националния исторически конкурс. За да получат приза си лично от Петър Стоянов момичетата пристигнаха във Военния клуб в София със служебната кола, предоставена им от кмета Айдън Осман – горд от отличното им представяне. Девойките бяха придружени от научния си ръководител Юлия Чортленева.

В 11-ото издание на Националния исторически конкурс 58 участници представиха 34 задълбочени проучвания по всеобхватната тема „Детството в историята“.

В речта си президентът призна, че е бил изненадан от задълбочеността на някои от разработките и че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче и Севилай. Хора, преживели смяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст са споделяли чувствата и вълненията си в разговор с тях. Петър Стоянов заяви, че за тези интимни емоции човек с мъка говори дори с децата си. Научната им ръководителка Юлия Чортленева, която също бе отличена, обяви, че девойките са решили вместо да отидат на море с примамливото за един ученик финансово изражение на приза – 700 лева, да издадат написаното от тях проучване „Името е достойнство, чест – децата в община Черноочене и Възродителния процес”, за да стигне до повече читатели.

Както справедливо отбеляза Таня Еленска – преподавател от ППМГ „Добри Чинтулов” в Сливен: „Напоследък се нароиха много исторически конкурси, но този освен, че е първият – от 1998 година, той не само е с непрекъснато устойчиво развитие, ами е и единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски теми, а предполагат въображение и широта на мисълта“. А госпожа Еленска със сигурност е наясно – тя е непрестанен научен ръководител на гимназисти от първото издание на състезанието и нейни ученици са печелили първото и юбилейното 10-о издание.

Ученици от сливенската ППМГ „Добри Чинтулов“ участват в Конкурса от първото му издание. На снимката Петър Стоянов, проф. Веселин Янчев, научният ръководител Таня Еленска и гимназисти.  Снимка: Антон Марков


Благотворителната организация на Антонина Стоянова получава подкрепа за Националния исторически конкурс от швейцарската фондация Leonardo, германската фондация „Кьорбер“, Столична община, Синдиката на българските учители и е под патронажа на Министерството на образованието. Министерството на отбраната пък предостави за тържеството зала във Военния клуб.

Двете втори награди заминаха за Русе и Сливен чрез Селджан Мехмедова от 10-ти клас на СУЕЕ „Свети Константин Кирил – Философ” и Ивана Мангинова от 11-ти клас на ППМГ „Добри Чинтулов”.

Третото място си поделиха три разработки – на Георги Рангелов от 9-ти клас на Природо-математическа профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ от Монтана; Светослава Павлова от 9-и клас на СУ „Константин Константинов“ от Сливен и Дечо Павлов от 10-и клас на 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София.
Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“, дългогодишен партньор на фондация „Ценности“.
Директорът на Национален дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова връчи грамотата на ученика от Първа немска гимназия Дечо Павлов, който за втори път печели награда от националния исторически конкурс. Снимка: Антон Марков
Издателство „Просвета“ подари на заинтригуваните от историята участници изключително подходящата документална книга „Великите сили, България и Балканската война“.
Дългогодишният член на журито проф. Веселин Янчев пък донесе книги от университетското издателство и се обърна вдъхновяващо към присъстващите.
Hayчното състезание e чacт oт мpeжaтa EUSTORY, ĸoятo oбeдинявa иcтopичecĸи ĸoнĸypcи oт вcичĸи eвpoпeйcĸи cтoлици. Всички отличени, ако имат приличен английски могат да участват в ceминapитe нa EUSTORY, ĸoитo ce пpoвeждaт в paзлични eвpoпeйcĸи cтpaни.

Дечо Павлов, който за втори път печели награда от Националния исторически конкурс, разказа любопитни подробности от необичайния подход на тези срещи на младежи от 30 страни. Част от историческите факти се претворявали под формата на хип-хоп песни или чрез театрализиране на реални събития.
Антонина Стоянова поздрави отличените научни ръководители и благодари поименно на екипа на фондация „Ценности“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. във Велико Търново.

22 септември - Ден на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите..

публикувано на 22.09.20 в 08:15
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6-и септември България отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил..

публикувано на 06.09.20 в 08:05

Директори на програма „Христо Ботев“

Йонка Коцева 1971 г. – 1984 г. Лиза Матева 1984 г. – 1987 г. Снежина Каменова 1987 г. – 1990 г. Борислав Геронтиев 1 април 1990 г. – 13 август 1991 г. Еди Емирян 13 август 1991 г. – 20 ноември 1992 г. Георги Василски 20 ноември 1992 г. – 30 юни 1995 г. Соня Ангелова 7 август 1995 г. – 7 февруари 1997 г. Стойчо Стоев – и.д. 7..

обновено на 06.07.20 в 16:03

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

143 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България отбелязваме днес. В 12 часа в цялата страна ще чуем традиционния тъжен звук на сирените за две минути.

публикувано на 02.06.19 в 08:05

Обичам българската музика

И тази година на 3 март Концертен комплекс „България“ става домакин на музикалния маратон под надслов „Обичам Българската музика“. Близо 400 изпълнители ще представят шедьоври на родното музикално изкуство в камерната и голямата зали „България“. Сред изпълнителите са камерните формации „Филхармоника“, „Бела Воче“, хор „Нуша“, хор „Гусла“, хор „Ваня..

публикувано на 01.03.19 в 16:45