Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наследници на песента: Да пееш отвъд нотите – Дарина Златкова

Родопската песен е широта, мистика и посвещение, казва вокалистката на група Irfan

БНР Новини
4
Дарина Златкова
Снимка: Geert-Leen Geleclo

Когато говорим за млади изпълнители на народна музика, очакваме фактите в биографията да отбележат тяхното специализирано обучение. Съвременността обаче ни предлага интересни щрихи от развитието на днешните музиканти, изменя представите за оформянето им като професионални артисти. И това се потвърждава от цялостното изпълнителско развитие на младата солистка на Националния ансамбъл „Филип Кутев” – Дарина Златкова. Без да се е обучавала професионално, певицата е носител на съвременната народна песен с подчертано присъствие в българската етномузика. При нея липсата на музикално образование не е недостатък, напротив – възможност да търси широки хоризонти за натрупване и усвояване на певчески знания. Вероятно на това се дължи вокалното й усъвършенстване и интересния репертоар от песенни образци. Ако трябва да говорим за стила на Дарина, ще започнем от това – върху основата на традиционни източници, тя създава почти авторски песни, в чиито мелодии се преплита старинния музикален диалект с елементи от модерната звучаща среда; песни, които подчертават широкия гласов диапазон и певческа дарба.

Дарина Златкова е родена в Златоград. От тук интересът към родопските песни е обясним. „Първата среща с народното пеене стана благодарение на моята майка. От нея съм научила голяма част от песните в детските ми години, а семейната среда беше изпълнена с много музика”, казва певицата. Активно се включва в дейностите на местната певческа група към читалището, изявява се по съборите-надпявания. За начало на своята професионална дейност счита участието в Националния конкурс „С песните на Надежда Хвойнева” в с. Левочево, където печели първа награда. Разказва за този вълнуващ момент: „Надежда Хвойнева е моята любима народна певица. В нейния глас съм открила качества, които ми допадат – тембъра, звукоизвличането. Участието в конкурса беше истинско преживяване. Тогава нямах собствен костюм и дъщерята на Хвойнева ми даде костюма на майка си. Цялата тази емоция и наградата, която получих ме накара да открия един нов свят”.

Вече 15 години Дарина е хорист в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. С работата в състава певицата овладява класическия сценичен репертоар, изпълнява солови партии в хорови обработки – „Стани ми, майчо, откачи” (обр. Кр. Кюркчийски), „Какво ми се чуе” (обр. Г. Генов) и др. Нейните качества подчертава диригентът на хора Георги Генов: „Дарина Златкова е завършена певица. В развитието си тя постигна широк диапазон, справя се с всякакви партитури и е много ценна за нашия състав. Има универсален глас, с който изпълнява песни и стилове от различни краища на страната. Нейното бъдеще е в нашата музика и тези качества, които притежава й дават възможност да пее всичко”.

Част от своята изпълнителска работа Дарина Златкова посвещава на вокален квартет „Юдит” (заедно с Таня Митева, Ивелина Димова, Юлия Гатдерова) – една сбъдната мечта. Неотдавна издаде солов албум в акомпанимент на китариста Петър Миланов. Just feel (2017) е авторски проект на двамата музиканти, създаден върху традиционни мотиви от непознати родопски песни, достъпни за днешната аудитория. „Знам, че никога не мога да повторя големите родопски певици и нямам това за цел. Харесвам автентичния вид на старите песни, но смятам, че един съвременен стил има своето място. Той не преповтаря, а оставя своята следа”, казва младата родопчанка и добавя – В албума целенасочено включихме образци от сборник, които никой не е записвал до сега. Когато виждам една нотирана песен, най-интересният момент се случва отвъд нотите, тогава влагам душата си. Отвъд нотите се крие моята гледна точка, моето вдъхновение, за което нямам обяснение как се появява и предпочитам така да остане. За въображението много е важно да си представиш и това съм искала – да си представя, да бъда себе си”.

Няма да звучи пресилено ако кажем, че Дарина Златкова е многопластов изпълнител и търсещ творец. През последните години тя е вокалист на група Irfan – популярна етно формация в клубните среди и младежките арт пространства. Електронни публикации отбелязват, че Irfan e една от най-интересните български уърлд-фюжън/етно групи, която преплита звуци и песни от различни култури. Музиката на състава неведнъж е представяна на престижни фестивални сцени по света. В края на 2018 г. излезе четвъртият албум на Irfan – Roots („Корени”). Още в самото заглавие изпъква силното присъствие на Дарина. И тук тя изненадва слушателя с вокални интерпретации и авторски мелодии, основани на българските музикални кодове. Въобще във всички свои изяви Дарина Златкова успява да докосне публиката, а композицията Rusa в новия албум на Irfan дава заявка за един успешен етно хит.

Цялото интервю с Дарина Златкова и нейни изпълнения можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01