Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония с диригент Габриел Бабаселеа и солист Людмил Ангелов – директно от зала „България“, 27 юни, 19 часа

Концертът се излъчва директно по програма „Христо Ботев“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Людмил Ангелов
Снимка: sofiaphilharmonic.com

В концертния цикъл „Картини от една изложба” на Софийската филхармония бяха представени оркестровите версии от Сергей Горчаков, Александър Розенблат и Лео Фунтек на прочутото творение от Модест Мусоргски (създадено през 1874 г. в памет на художника Виктор Хартман). Тази вечер идва ред на най-популярната транскрипция на клавирния цикъл от Морис Равел, която ще слушате в интерпретацията на младия румънски диригент Габриел Бабаселеа. През 1922 г. с опита, натрупан с оркестрацията на опeрата „Хованщина”, френският композитор прави гениалната си преработка на „Картини от една изложба” за голям симфоничен оркестър. Премиерата ѝ е през същата година в Париж под диригентството на Сергей Кусевицки, който финансира изпълнението и отпечатването на партитурата. Първият запис на грамофонна плоча е през 1930 г. в изпълнение на Бостънския симфоничен оркестър, дирижиран отново от Кусевицки.

Същият оркестър под палката на Карл Мук на 31 декември 1915 г. прави премиерата на Симфонични вариации за пиано и оркестър „Импресии от живота на артиста”. Солист е авторът на творбата - Ернст Шелинг. На големия български пианист Людмил Ангелов дължим първото изпълнение у нас на великолепните вариации по тема на Шелинг. В тях са запечатани с инициали имената на забележителни музиканти, пред които американският пианист и композитор се прекланя – Густав Малер, Игнаций Падаревски, Ханс Пфицнер, Енрике Гранадос, Вилем Менгелберг, Феликс Салмонд, Жорж Лонжи и др. Също Бостънския симфоничен оркестър и неговия диригент Карл Мук, музикални импресии от природни красоти, но и смъртоносния грохот на започналата Първа световна война.

С какво привлича формата Тема с вариации пианиста Людмил Ангелов? „Прекрасна форма, която дава възможност на изпълнителя да разгърне една широка палитра – на първо място от различни емоционални състояния, от различни пианистични похвати. И преди всичко да покаже, според мен, ролята на изпълнителя – както е случаят с Шелинг - от една малка тема от няколко такта да се построи едно голямо внушително монументално произведение”. Между двете части на концерта, в рубриката „Диалози в паузата” с Людмил Ангелов, ще научите още какво предстои в Деветото издание на фестивала „Пиано екстраваганца”, който той създаде през 2011 г. и е негов артистичен директор.

В програмата:
Симфонични вариации за пиано и оркестър „Импресии от живота на артиста” от Ернст Шелинг (първо изпълнение в България) и „Картини от една изложба” от Мусоргски - Равел

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бъдещо минало“ или как музиката среща пространствата в дебютния албум на Димитър Горчаков

Да преплетеш времето – бъдещето и миналото, да срещнеш няколко стила – джаз, фолклор, класическо музика, да импровизираш, експериментираш и интерактивираш и всичко това в голямото море на музиката – такава е провокацията, която отправя музикантът Димитър Горчаков с новия си албум „Бъдещо минало“. умее да прави умело преплитане между фолклор, джаз,..

публикувано на 23.06.21 в 08:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 21.06.21 в 16:05

Запис на концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“, който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин изнесоха на сцената на зала „България“ на 18 юни, включва популярни образци, създадени в този жанр от Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску и Панчо Владигеров. Солист Кристиян Калоянов, кларинет. Благодарение на Еврорадио, беше излъчен директно не само..

публикувано на 21.06.21 в 15:27
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

„Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват в американския печат ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен наистина остава едно от най-впечатляващите преобразявания на Шърли Верет в десетилетната ѝ бляскава кариера. Дръзка, горда, изпълнена със страст и решимост да преодолява всякакви препятствия… Тъкмо каквато е..

публикувано на 19.06.21 в 08:15