Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дуети

Снимка: digitalcommonwealth

Темата на странстването ни между барок и рок условно можем да наречем„музика за двама“. Много и с богати нюанси са конфигурациите в тази посока. „Преброено“ на латински двамата са „дуо“, на италиански – „дуето“. Можем да добавим и нюанси: „разговор“, „диалог“, „дуел“, в смисъл на надсвирване…

Практиката е наложила двама вокалисти (певци, певици) да бъдат наричани дует, а двама инструменталисти – дуо. Знайно е, дуетът се ражда в бароковото време. Обичайно дуети са се изпълнявали  в края на всяко оперно действие, но традицията се корени много по-рано, още във фолклорната практика и в различни форми на домашното музициране.

Играта между глас и инструмент, играта между два инструмента, между солиращ изпълнител и оркестър се превръщат в любими похвати при бароковите композитори, превърнати в традиция на музикалната практика, която остава жива до наши дни в различни жанрови измерения и посоки, в т.ч. джаз изкуството и рока.

В първото от трите издания, посветени на дуетите в "Между барока и рока", ще слушаме изпълнения на Фабио Бионди (цигулка) и Риналдо Алесандрини (чембало, пиано); Чик Кърия и Гари Бъртън; контратенорите Джеймс Бауман и Майкъл Чанс; Дейвид Кросби и Греъм Неш.

Слушайте "Между барока и рока" във вторник 2 юли, от 23.00 ч.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35