Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорката Теодора Попова: Във всяка моя пиеса има нещо лично

Снимка: личен архив

В студиото на „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува Теодора Попова – куклен и театрален режисьор. На XXI-то издания на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ тази година в Ямбол режисьорката получи наградата за оригинален текст за своята пиеса „Непокорната принцеса“. Тя взе също и наградата в раздела за образователен театър с пиесата си „Първобитна приказка“. Теодора Попова има вече над 60 авторски пиеси и още толкова драматизации по класически сюжети.

Дали „Непокорната принцеса“ – своенравна и мечтателна, не прилича на своята авторка, беше първият въпрос на водещата Боряна Георгиева. „Във всяка моя пиеса има нещо лично. Ние търсим отговор на своите въпроси, на своите вълнения“, отговори Теодора. Тя определи творческия процес като нещо, което започва от изясняване на основната идея (завръзката) и основните герои. Оттам нататък „води текстът“, т.е. импровизацията. Теодора Петкова осъзнава нуждата от пиеси за деца с нова морално-нравствена структура, които да изоставят дидактичните внушения, характерни за миналото.

(Предаването е излъчено за първи път на 29 април 2019 г.)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44