Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За Великденския оперетен концерт в Бад Ишъл

БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Чудесни гласове очароваха публиката в пълната зала на конгресния и театрален дом в Бад Ишъл на Великденския оперетен концерт. Младата полякиня Паулина Хорайска е била открита на един конкурс за оперетни певци на частния музикален университет „Антон Брукнер“ в Линц и поканена за участие във Великденския концерт на 21 април.

Темпераментната Хорайска е един многообещаващ лиричен колоратурен сопран и има хубав, мек глас. Тя беше убедителна в арията на Адела от „Прилепът“ на Йохан Щраус и с песента на Юлия „Ярка луна“ из оперетата „Братовчедът от Дингсда“ на Едуард Кюнеке. И един изключителен тенор пя на Великден в оперетния концерт. Като заместник на разболелия се Роман Мартин беше ангажиран Клеменс Кершбаумер, който през отминалия сезон получи ролята на принца Лило-Таро в оперетата-ревю „Цветето от Хавай“ на Пал Абрахам в оперетния фестивал на името на Франц Лехар в Бад Ишъл.

Въпреки изненадата и лист хартия с текст в ръка, но и веднага след едно участие във Великденска меса в църквата, Кершбаумер блестеше с ясни височини, артистичен талант, импулсивност и енергия. Той въодушеви публиката с ариите „Колко са тъжни изисканите дами“ от операта буфа на Жак Офенбах „Парижки живот“, и „Но господа!“ от зингшпила на Ралф Бенатцки „Бялото конче“.

Безспорно голямата звезда на този Великденски концертен следобед беше сопраното Александра Райнпрехт. С голям опит на сцената, но също и привличаща като магнит публиката, певицата е позната от отминалия сезон на оперетния фестивал в Ишъл с ролята на Лиза от „Страната на усмивките“ на Франц Лехар. Сопраното доминираше на 21 април със сила и интензивност във височините. В кулминационни моменти в концерта се превърнаха дуетът на Отилия и д-р Зийдлер „Целият свят е небесносин“ от музикалното въведение към зингшпила „Бялото конче“ от Роберт Щолц и песента на Елизабета „Влюбена съм“ от оперетата на Франц Лехар „Хубав е светът“.

Малкият по състав, но фин в изпълненията си оркестър на града Бад Ишъл под диригентството на Валтер Ерла, гарнираше песенните номера с великолепни увертюри, маршове, полки и валсове. Певците и оркестърът оставиха след себе си впечатлението за един чудесен, първокласен оперетен концерт, който възбуди апетита към предстоящото оперетно лято в Бад Ишъл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и..

публикувано на 06.12.22 в 08:25
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25