Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За Великденския оперетен концерт в Бад Ишъл

БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Чудесни гласове очароваха публиката в пълната зала на конгресния и театрален дом в Бад Ишъл на Великденския оперетен концерт. Младата полякиня Паулина Хорайска е била открита на един конкурс за оперетни певци на частния музикален университет „Антон Брукнер“ в Линц и поканена за участие във Великденския концерт на 21 април.

Темпераментната Хорайска е един многообещаващ лиричен колоратурен сопран и има хубав, мек глас. Тя беше убедителна в арията на Адела от „Прилепът“ на Йохан Щраус и с песента на Юлия „Ярка луна“ из оперетата „Братовчедът от Дингсда“ на Едуард Кюнеке. И един изключителен тенор пя на Великден в оперетния концерт. Като заместник на разболелия се Роман Мартин беше ангажиран Клеменс Кершбаумер, който през отминалия сезон получи ролята на принца Лило-Таро в оперетата-ревю „Цветето от Хавай“ на Пал Абрахам в оперетния фестивал на името на Франц Лехар в Бад Ишъл.

Въпреки изненадата и лист хартия с текст в ръка, но и веднага след едно участие във Великденска меса в църквата, Кершбаумер блестеше с ясни височини, артистичен талант, импулсивност и енергия. Той въодушеви публиката с ариите „Колко са тъжни изисканите дами“ от операта буфа на Жак Офенбах „Парижки живот“, и „Но господа!“ от зингшпила на Ралф Бенатцки „Бялото конче“.

Безспорно голямата звезда на този Великденски концертен следобед беше сопраното Александра Райнпрехт. С голям опит на сцената, но също и привличаща като магнит публиката, певицата е позната от отминалия сезон на оперетния фестивал в Ишъл с ролята на Лиза от „Страната на усмивките“ на Франц Лехар. Сопраното доминираше на 21 април със сила и интензивност във височините. В кулминационни моменти в концерта се превърнаха дуетът на Отилия и д-р Зийдлер „Целият свят е небесносин“ от музикалното въведение към зингшпила „Бялото конче“ от Роберт Щолц и песента на Елизабета „Влюбена съм“ от оперетата на Франц Лехар „Хубав е светът“.

Малкият по състав, но фин в изпълненията си оркестър на града Бад Ишъл под диригентството на Валтер Ерла, гарнираше песенните номера с великолепни увертюри, маршове, полки и валсове. Певците и оркестърът оставиха след себе си впечатлението за един чудесен, първокласен оперетен концерт, който възбуди апетита към предстоящото оперетно лято в Бад Ишъл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35