Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

База Луна – до звездите и обратно

Астронавтът Нийл Армстронг на 21 юли 1969 г. излезе от „Аполо 11“ и остави първите човешки следи на Луната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петдесет години от началото на космическата програма „Аполо 11“ отново поглеждаме към Луната със Стоил Иванов – физик от Физическия факултет при СУ, Никола Кереков от „Рацио“ и Тихомир Димитров, астрофизик и ментор на космическия детски лагер в Трявна.
Не е тайна, че големият пробив в астрономическите изследвания се случва в разгара на надпреварата между двете суперсили от времето на Студената война, СССР и САЩ. 10 години преди „Аполо 11“, на Луната каца първият апарат, руският „Луна 2“.

Какво се случва днес?

Днес отново гледаме към Луната и звездите, водени колкото от извечния човешки стремеж да проникнем в тайните на Космоса, така и от чисто прагматични причини.
„Почти сигурно е, че на Луната отново ще има човешко присъствие. Тя би могла да се окаже добър „базов лагер“ за изследване на Марс и Венера, например. – изтъкна Стоил Иванов. – В момента се търсят начини за стандартизирано доставяне на апаратура и хора дотам и обратно.
НАСА и различни китайски компании – търсят варианти за постоянно оставане на Луната.
Не е за подценяване фактът, че на Луната има много ресурси като например стабилният изотоп хелий 3 необходим за термоядрения синтез, който би могъл да се превърне в горивото на бъдещето.“

На 16 юли „Рацио“ организира специално събитие, посветено на Луната. От покрива на „Музейко“ ще бъде наблюдавано и пълнолунието. През телескопи гостите ще могат да се насладят на Луната, а при добра видимост – и на други планети и техните спътници.
Чуйте разговора


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки (photo credit): Мирамар филм

“Порталът“ – съвременен поглед към познатото минало

Един съвременен мъж преминава през портал на времето в 70-те години, където ще трябва да разследва убийство, което все още не се е случило.  Ситуиран в средите на творческата бохема, сериалът има специален акцент върху музиката от златните години на българската естрада. „Порталът“ е български минисериал от 2021 г. на режисьора Илиян..

публикувано на 14.06.21 в 12:00

14 юни – Световен ден на кръводаряването

На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.  Този ден се отбелязва от 2004 г. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец. Датата е..

публикувано на 14.06.21 в 08:47
Михаела Пеличева

Фондация „Тъгъдък“ за спасяването на непородистите коне

Михаела Пеличева е млад фермер, отдал се на каузата да спасява непородистите коне от малцинствата, да ги отглежда в своята ферма и да открива потенциала в тях, който останалите не виждат поради предразсъдъци спрямо техния произход. Това е и причината двадесет и пет годишната жена да учреди фондация на име „Тъгъдък“. Самата Михаела обича конете от..

публикувано на 14.06.21 в 08:05

Климат

Сядали ли сте в автомобил, в който дълго е влизала топлина чрез слънчевите лъчи, но не е имала възможност да излезе от там? Топличко е, нали? Ето това се случва с планета Земя в момента. Слънчевите лъчи идват до Земята, затоплят я, но заради парниковите газове – не могат да се върнат обратно в космоса. И остават на нашата любима планета, за да я..

публикувано на 14.06.21 в 08:00
Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната..

публикувано на 11.06.21 в 18:25