Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премълчаният Член 108 – три пъти изменян, но не отменен

Никола Григоров, Румен Леонидов и проф. Никола Алтънков (отляво надясно) в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

По този член са осъждани хора за критични и подигравателни изказвания срещу режима и негови функционери, за разказване на вицове, писане на позиви и лозунги, за разобличаване на престъпления на хора от държавния апарат, за разпространяване или притежаване на забранена дисидентска, философска, политическа или религиозна литература. Към обвинението по този член често се е добавяло и обвинение по чл. 113, който предвижда същото наказание за такива деяния против СССР и други социалистически страни! Ал. 2 е приета през 1985, по време на „възродителния процес“.
Член 108 се намира в Раздел ІV от (тогавашния) Наказателен кодекс – „Противодържавна агитация и пропаганда“: „Който с цел да отслаби властта в Народната република или да ѝ създаде затруднения, проповядва фашистка или друга антидемократична идеология, възхвалява извършването на престъпления против Народната република или явно подбужда към такива престъпления, разпространява клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй, или разпространява литература с такова съдържание, се наказва с лишаване от свобода до 5 години“.
След като комунистите „паднаха“ от власт през 1989 г., той три пъти е изменян, но не отменен. Сега член 108 (изм. 1989 г. 1993 г., 2002 г.) гласи: „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.“
Има хора преследвани, задържани и поставяни под следствие и досега по същия член. Явно е удобен и на управляващите в момента. А член 113 изчезна през 1989 година по технически причини: социалистическите държави в Европа вече не съществуваха.
Въпросът е, забранено ли е проповядването на комунизма в останалите страни, членуващи в ЕС, има ли различия в законодателствата в бившите социалистически страни и в държавите с по-стари демокрации.
По темата разговоряме с: проф. Никола Алтънков (историк), Никола Григоров (издател), проф. Кирил Топалов и Иван Сотиров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Преминаване на Сръбско-българската граница“, картина от Антони Пьотровски

Сръбско-българската война – премълчани или пропуснати факти

На 6 септември се отбелязаха 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Известно е, че този акт не е добре приет от съседните държавици, тъй като с присъединяването на Румелия към Княжеството, то удвоява площта си, с което изменя значително съотношението между силите на Балканите и се превръща в основен претендент за най-големия..

публикувано на 23.09.20 в 16:50

Зависимостите в езика

Зад формирането на езика стоят факти, обстоятелства, хилядолетия история, култура, влияния и лични вложения. В цялата тази мрежа от зависимости той е набъбвал с думи и форми, разделял се е с други, оглаждал е неравностите, за да се превърне в този многогласен инструмент, чрез който може да се изгради виртуозно произведение. Зависи от артиста...

публикувано на 23.09.20 в 09:38
Наско Стаменов - учител по химия в НПМГ, комуникатор на науката

Никога не се страхувайте да питате!

Това не е просто съвет, а проверената рецепта на Наско Стаменов човек да попадне точно там, където му е мястото и където е щастлив и удовлетворен. Формулата е елементарна наглед, но явно изисква склонност към ескпериментиране и известна дързост.  Така, задавайки подходящия въпрос като ученик в Националната природо-математическа гимназия, той открива,..

публикувано на 21.09.20 в 08:47

И астронавтите са хора

Защо в НАСА ядат фъстъци преди полет и кога астронавтите играят покер? Има ли благоприятни и фатални дати за изстрелване на ракети? Кои са онези малки, но незаобиколими ритуали, които съпътстват овладяването на космическото пространство? Екстремните обстоятелства, при които се работи в Космоса, в редица случаи водят и до спазването на определени ритуали..

публикувано на 18.09.20 в 10:20

Луната или Марс

Дилемата: къде по-напред ще кацне човечеството в недалечно бъдеще – на Марс или отново на Луната – продължава да вълнува мнозина, а напоследък се случиха доста важни неща: фалира фирмата, попарила предоверили се ентусиасти за билет до Червената планета, беше отворена последната от лунните проби, взети от „Аполо“ на нашия естествен космически спътник,..

публикувано на 17.09.20 в 16:55