Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ракия от метлата на баба Яга, неувяхващото „Шоу на Шер“ в Ню Йорк

В „Покана за пътуване“: Един испано-французин, заседнал в България, една българска лекарка на водопадите Игуасу.

16
Дъга над водопадите Игуасу.
Снимка: Силвия Паскалева

Сигурно сте чували поговорката за Китай „Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има четири крака и не е маса, се яде“. Тогава да не се учудваме, че в милиардната азиатска страна правят… алкохол от метлата на баба Яга. Ще се опитам да побългаря малко понятията. Байджо е китайската дума за тамошния еквивалент на ракията или както е буквалният превод – бял алкохол. Маутай е високоградусова напитка от сорго, която се произвежда повече от 2000 години. Т.е. нещо като сливова или гроздова по азиатски.

А каква е връзката с баба Яга? Ами в България от сорго правят метли като нейната. Барманът-номад Александър Симеонов присърце взе идеята на „Покана за пътуване“ за българо-китайски коктейл от маутай и кисело мляко. Остава да чакаме резултата.

Видеото е предоставено специално на „Покана за пътуване“ от Александър Симеонов

Понеже сме на вълна коктейли, не ви ли се струва, че името на следващия гост в предаването звучи като екзотична напитка Гаел Бонел Санчес. Френско-испанският продуцент е работил за голяма холандска компания, докато не решава да създаде първата инстаграм модна агенция. Тя набира популярност в цяла Европа, но седалището ѝ е в България. Гаел Бонел Санчес пристига в студиото с дясната си ръка в GBS моделс – Емилия Иванова и един от техните модели Калина Петкова. Логично първият ми въпрос е „Защо избрахте да живеете в България, Гаел“. Отговорът също е близък до ума – красива страна, с отлични възможности за снимане на филми в Бояна и с висококвалифицирани технически екипи.

Има пътешествия, които са като сонет, прочетен във влака – 14 стиха, които заминават с тракането на колелетата. Други, обаче, са като роман. В няколко тома. Тези странствания на духа те подбуждат да търсиш още и още. Те спохождат само най-големите късметлии. Една от тях е водещата на „Графити по въздуха“ по програма „Хоризонт“ Светлана Дичева. Тя не само е посетила Ню Йорк, ами е гледала „Шоуто на Шер“. Тя разказва за пищните и зрелищни постановки на мюзикъли, които е гледала в Америка и Англия, но и за обожествяването на творчески дълголетната певица и актриса.

От време на време, когато ме обземе мечтата за джунгла и гърмяща вода, започвам да се чудя къде точно се слага ударението на водопадите ИгуАсу или ИгуасУ. Д-р Силвия Паскалева, като човек посетил ги два пъти, със сигурност знае.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наско Стаменов - учител по химия в НПМГ, комуникатор на науката

Никога не се страхувайте да питате!

Това не е просто съвет, а проверената рецепта на Наско Стаменов човек да попадне точно там, където му е мястото и където е щастлив и удовлетворен. Формулата е елементарна наглед, но явно изисква склонност към ескпериментиране и известна дързост.  Така, задавайки подходящия въпрос като ученик в Националната природо-математическа гимназия, той открива,..

публикувано на 21.09.20 в 08:47

И астронавтите са хора

Защо в НАСА ядат фъстъци преди полет и кога астронавтите играят покер? Има ли благоприятни и фатални дати за изстрелване на ракети? Кои са онези малки, но незаобиколими ритуали, които съпътстват овладяването на космическото пространство? Екстремните обстоятелства, при които се работи в Космоса, в редица случаи водят и до спазването на определени ритуали..

публикувано на 18.09.20 в 10:20

Луната или Марс

Дилемата: къде по-напред ще кацне човечеството в недалечно бъдеще – на Марс или отново на Луната – продължава да вълнува мнозина, а напоследък се случиха доста важни неща: фалира фирмата, попарила предоверили се ентусиасти за билет до Червената планета, беше отворена последната от лунните проби, взети от „Аполо“ на нашия естествен космически спътник,..

публикувано на 17.09.20 в 16:55

Учителят ми по български език казваше…

Училищната среща с „предмета“ български език и с преподавателите по български  и литература не е задължително щастлива, но във всички случаи е важна и поучителна. За някои от нас тя е определила бъдещето, открила е света на словото и литературата. За други може да е избързала или почукала на погрешната врата. Какво си спомнят няколко изявени,..

публикувано на 15.09.20 в 16:55
Проф. Панайотов при награждаването си с най-високия орден, който се дава на чужденци в посолството на Чили в Брюксел.

В Чили политиците не се ругаят, а изтъкват предимствата си

За първия гост в „Покана за пътуване“, което от 13 септември 2020 има нов час на излъчване – 18,45, пустинята Атакама не е мъглява екзотика в атласа по география, а част от житейския му път. Чл. кор. проф. Владко Панайотов близо 12 години е въвеждал нови технологии и изобретени от него патенти в мините на Чили, работил е с тамошните хора, пял е с тях,..

публикувано на 14.09.20 в 09:05