Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивални срещи – втора част

неделя, 25 август, от 14 часа

Снимка: Salzburg Festival / Ruth Walz

В „Неделен следобед“ фрагменти от спектакъл на операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт, състоял се на 27 юли 2018 г. по време на Залцбургския фестивал.

Действащи лица и изпълнители:
• Зарастро – Матиас Гьорне;
• Тамино – Мауро Питер;
• Царицата на нощта – Албина Шагимуратова;
• Памина – Кристиане Карг;
• Първа дама – Илзе Еренс;
• Втора дама – Паула Мърихи;
• Трета дама – Женевиев Кинг;
• Папагено – Адам Плахетка;
• Папагена – Мария Назарова;
• Моностратос – Майкъл Портър;
• Първи въоръжен мъж, Втори жрец – Симон Боде.
Хор на концертната асоциация на Виенската държавна опера, хор на Виенските момчета, Виенска филхармония, диригент Константинос Каридис.


Постановката в Залцбург освен с много говорни диалози е и с разказвач. Това е Краус Мария Брандауер. Много от тези диалози са съкратени в предаването, както и някои сцени от операта, по време на които има твърде силни сценични шумове.

Гръцкият диригент Константинос Каридис печели през 2011 г. наградата „Карлос Клайбер“, като в журито са Кент Нагано и Марис Янсонс. Но още преди тази паметна за него година той има вече няколко знакови постановки в Щутгарт – „Алчеста“ на Глук от 2006, „Отвличане от сарая“ на Моцарт в Амстердам от 2008, „Дон Жуан“ на Моцарт във Виенската държавна опера и дебют в кралската опера в Лондон с „Кармен“ на Бизе през 2009 г. Знакова е продукцията от 2011 г. на „Хофманови разкази“ на Офенбах с Диана Дамрау и Роландо Виязон. Завръща се в Лондон за „Дон Жуан“ през 2012 година. Тази опера той дирижира и в Амстардам. През юни тази година Каридис дебютра с Берлинската филхармоня в новата зала на състава с програма започваща и завършваща със симфонии на Моцарт – №34 и №38, както и Камерна симфония на Шостакович.

Съдържание на операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт

неделя, 25 август, от 14 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гала концерт на лауреатите от Майсторския клас на Райна Кабаиванска

Майсторският клас на Райна Кабаиванска тази година навършва 20 години. Всяка година той завършва с гала концерт на финала, на който се обявяват новите стипендианти, които ще продължат обучението. По традиция програма „Христо Ботев“ излъчва това събитие. Младите певци съпровожда Оркестърът на Софийската опера, а на пулта е Найден Тодоров. В концерта..

публикувано на 27.09.20 в 08:50

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция. Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава..

публикувано на 26.09.20 в 08:35

Премиера на „Джани Скики“ на Пучини в Русе

Заглавната партия в новата постановка на операта „Джани Скики“ на Джакомо Пучини в Русе ще бъде изпълнена от Добромир Момеков, Лаурета ще бъде Даниела Караиванова, Дзита – Андреана Николова, Ринучо – Александър Баранов. За постановката е поканена румънската режисьорка Михаела Панайнте. След спектаклите тук трупата ще гостува и в Румания. Диригент на..

публикувано на 25.09.20 в 10:50
Явор Генов

Лютнята, позната и непозната – един безкраен разговор за старинната музика

Многоликата старинна музика с нейните образци, създадени за един, все още малко познат в България, но изящен със своята звучност инструмент, какъвто е лютнята, ще бъде представена в петъчната вечер на 25 септември, в предаването „Български изпълнители“ от 23 часа. Завесата към този безкраен музикален свят ще бъде повдигната от нашия събеседник в това..

публикувано на 25.09.20 в 09:25

„Семирамида“, опера в две действия от Джоакино Росини

Либрето: Гаетано Роси  по мотиви от едноименната трагедия на Волтер. Премиера: в Театро Ла Фениче, Венеция на 3 февруари, 1823 година. Действието се развива във Вавилон в края на ІХ век пр.н.е. Действащи лица: • Семирамида – царица на Вавилон (сопрано) • Арзаче – млад войн, син на Семирамида (мецосопрано) • Асур – принц на Бело (бас) • Идрено –..

публикувано на 25.09.20 в 09:05