Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивални срещи – втора част

неделя, 25 август, от 14 часа

Снимка: Salzburg Festival / Ruth Walz

В „Неделен следобед“ фрагменти от спектакъл на операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт, състоял се на 27 юли 2018 г. по време на Залцбургския фестивал.

Действащи лица и изпълнители:
• Зарастро – Матиас Гьорне;
• Тамино – Мауро Питер;
• Царицата на нощта – Албина Шагимуратова;
• Памина – Кристиане Карг;
• Първа дама – Илзе Еренс;
• Втора дама – Паула Мърихи;
• Трета дама – Женевиев Кинг;
• Папагено – Адам Плахетка;
• Папагена – Мария Назарова;
• Моностратос – Майкъл Портър;
• Първи въоръжен мъж, Втори жрец – Симон Боде.
Хор на концертната асоциация на Виенската държавна опера, хор на Виенските момчета, Виенска филхармония, диригент Константинос Каридис.


Постановката в Залцбург освен с много говорни диалози е и с разказвач. Това е Краус Мария Брандауер. Много от тези диалози са съкратени в предаването, както и някои сцени от операта, по време на които има твърде силни сценични шумове.

Гръцкият диригент Константинос Каридис печели през 2011 г. наградата „Карлос Клайбер“, като в журито са Кент Нагано и Марис Янсонс. Но още преди тази паметна за него година той има вече няколко знакови постановки в Щутгарт – „Алчеста“ на Глук от 2006, „Отвличане от сарая“ на Моцарт в Амстердам от 2008, „Дон Жуан“ на Моцарт във Виенската държавна опера и дебют в кралската опера в Лондон с „Кармен“ на Бизе през 2009 г. Знакова е продукцията от 2011 г. на „Хофманови разкази“ на Офенбах с Диана Дамрау и Роландо Виязон. Завръща се в Лондон за „Дон Жуан“ през 2012 година. Тази опера той дирижира и в Амстардам. През юни тази година Каридис дебютра с Берлинската филхармоня в новата зала на състава с програма започваща и завършваща със симфонии на Моцарт – №34 и №38, както и Камерна симфония на Шостакович.

Съдържание на операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт

неделя, 25 август, от 14 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05