Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точно обратното – общината и гражданите

Снимка: БГНЕС

„Те направиха точно обратното на обещаното“ – с тези думи пред Столична община за пореден път се събират гражданите от „Обединена София срещу презастрояването“, протестиращи срещу презастрояването, строителството в парковете и междублоковите пространства и липсата на ограничения за строежа на високи сгради.

В „Нашият ден“ говорим с гражданския активист Филип Симеонов, който ни представи исканията на представителите на различните граждански организации, събрани в обединението:

1. До края на мандата на настоящия Столичен общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии! Считаме, че този състав на Столичен общински съвет изчерпа доверието ни и своята легитимност и трябва такива важни решения да се взимат от нов състав с ясен мандат и подкрепа от обществото.

2. При приемането на „Визия за София“ и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да не се допуска застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се гарантират терените, отреждани за училища, детски градини, здравни заведения, паркинги и др. от подробни устройствени планове в общия устройствен план на София. Да не се допускат много високи сгради, пръснати из столицата.

3. Да се изменят процедурите по приемане на устройствени планове в София. Резултатите от обществените обсъждания да не са проформа, както до сега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.

4. От Народното събрание да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:

- По-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни;

- Да се разшири кръгът на заинтересованите лица при изработването на подробни устройствени планове, визи за проектиране и разрешения за строеж, и да включват задължително и съседните имоти с право на обжалване на незаконосъобразни актове;

- Всички нереализирани подробни устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят и съобразят с действащите ограничения;

- Да се ограничат възможностите за еднолично поставяне на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.

5. Да се извърши пълна проверка, а не проформа, на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София.

6. Преработка на приетите подробни устройствени планове, които допускат презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.

Ще чуете позицията и на общинския съветник от групата на Коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи)“ Войслав Тодоров, както и как отговори Столична община на поканата ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00