Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нeжните спирали от Северозапада

В рубриката „Радиоколекция“ през август звучи вълшебният глас на Северозапада с неговия най-отдаден и искрен певец – Йордан Радичков. Неговите неподправени истории са разказани от водещи български актьори – Апостол Карамитев, Григор Вачков, Константин Коцев, Веселин Мезеклиев, Мария Статулова… С великолепните си гласове те предават странните случки от Северозапада на България, разположен в Югоизтока на Европа – едни географски срещи и насрещия, едни пространствени спирали оттук до чак оттатък, за които изглежда не си даваме сметка. Но може би тъкмо поради това са толкова странни и особени тези спираловидни случки, може би заради това са ни толкова нежни издуманите ни от Йордан Радичков произшествия и приключения: стоят си те някак невчесани, разчорлени, развълнувани насред също така невчесания, разчорлен и развълнуван, непрестанно развълнуван и вълнуващ се европейски Югоизток; сякаш са най-непокорният му кичур сред винаги непокорната му и рошава балканска грива. И „Нежната спирала“, и „Скитащите театри“, и „Каруцата“, „Ямурлукът“, „Връвчицата“, и „Трикракото столче“ събужда у нас някакви атавистични импулси, които не знаем откъде идват, но които чувстваме изконно свои. И вероятно заради това ни е така близък и мил Йордан Радичков – защото ни кара да си припомняме онова, което отдавна сме забавили, но пък живее то дълбоко в нас и ни прави такива, каквито сме – чорлави и непокорни. Чорлави, непокорни, но и нежни…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По следите на Иван Вазов

Кое е „Най-важното за Вазов“? Неговите верни кучета, домовете и местата, на които е живял, неговото творчество и жанровете, в които е творил? По следите на тези въпроси ще поемат най-малките слушатели, ако се включат на вълните на програма „Христо Ботев” на 18 и 19 април от 7 часа и 20 минути . По следите в радиопиесата „Най-важното за Вазов” ще ги..

публикувано на 14.04.22 в 12:02

Вълшебна приказка

Радиотеатърът представя премиерата си за деца „Фън и небесният дракон“. Автор на вълшебната приказка за деца е Петя Миладинова. Тя споделя, че откакто се помни, за нея е удоволствие да се рови из митологиите по света и да ги превръща в приказки за театър. „Фън и небесният дракон“ е написана по мотиви от китайската приказка „Слугинята“. Изпълнена..

публикувано на 30.03.22 в 15:50

Жажда

Прочетох повестта на един дъх. Историята те впримчва в себе си още от първите страници и не те пуска, докато не стигнеш до края ѝ. Самият автор споделя, че не той е търсил историята, а тя е намерила него. Запознал се със Спас Карафезов, той му разказал за своя житейски път, Захари го претворил във вълнуващ разказ за травмите и преодоляването им, за..

публикувано на 04.03.22 в 08:25

Шапка, вятър и Иван

„Вълшебната шапка“ е радиопиеса, отличена с втора награда на Конкурса на Радиотеатъра за радиопиеса за деца. Авторката Теменуга Маринова тръгва след една излетяла шапка от главата на един странен Иван, за да създаде наистина вълшебна приказка с интересни герои, забавен сюжет, различни места на действието и много, много обрати. След безкрайните..

публикувано на 24.02.22 в 10:40

Възможността да е безкръвно

Алесандро Барико. Италианец, писател, режисьор, преподавател. Безспорен автор на бестселъри. „Без кръв“ е един от великолепните му романи, които Радиотеатърът успя да привлече в репертоара си. Разтърсваща история за възможността човекът да надмогне инстинкта си за отмъщение и да облагороди извечното правило „око за око, зъб за зъб“. „Без кръв“..

публикувано на 21.01.22 в 11:46