Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нeжните спирали от Северозапада

В рубриката „Радиоколекция“ през август звучи вълшебният глас на Северозапада с неговия най-отдаден и искрен певец – Йордан Радичков. Неговите неподправени истории са разказани от водещи български актьори – Апостол Карамитев, Григор Вачков, Константин Коцев, Веселин Мезеклиев, Мария Статулова… С великолепните си гласове те предават странните случки от Северозапада на България, разположен в Югоизтока на Европа – едни географски срещи и насрещия, едни пространствени спирали оттук до чак оттатък, за които изглежда не си даваме сметка. Но може би тъкмо поради това са толкова странни и особени тези спираловидни случки, може би заради това са ни толкова нежни издуманите ни от Йордан Радичков произшествия и приключения: стоят си те някак невчесани, разчорлени, развълнувани насред също така невчесания, разчорлен и развълнуван, непрестанно развълнуван и вълнуващ се европейски Югоизток; сякаш са най-непокорният му кичур сред винаги непокорната му и рошава балканска грива. И „Нежната спирала“, и „Скитащите театри“, и „Каруцата“, „Ямурлукът“, „Връвчицата“, и „Трикракото столче“ събужда у нас някакви атавистични импулси, които не знаем откъде идват, но които чувстваме изконно свои. И вероятно заради това ни е така близък и мил Йордан Радичков – защото ни кара да си припомняме онова, което отдавна сме забавили, но пък живее то дълбоко в нас и ни прави такива, каквито сме – чорлави и непокорни. Чорлави, непокорни, но и нежни…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00

Капаните на непростеното

Веркор е псевдоним на френския писател Жан Марсел Брюлер. Роден е през 1902 г. в Париж. Въпреки че получава инженерно образование, той избира пътя на художник-илюстратор и белетрист. До Втората световна война сътрудничи на редица списания с илюстрации и карикатури на злободневни теми. В началото на войната е мобилизиран. Участва активно и във Френската..

публикувано на 27.11.20 в 13:14

Четири поредни нощи на Мечтателя на Достоевски в 60 минути

Повестта „ Бели нощи“ е едно от сравнително ранните произведения на Достоевски. Публикувана е през 1848. По това време Достоевски е на двадесет и седем години и след успеха на „ Бедни хора“ и критиките към други негови разкази и повести вече е известен млад автор. Ако хвърлим едно око на тогавашните критики за „ Бели нощи“ – те определено..

публикувано на 22.11.20 в 08:05

Да надзърнеш в бъркотията или Сънят на чичо

Когато през 1844-а и 1845-а година Достоевски работи върху първия си роман „ Бедни хора“ , той толкова е съсредоточен върху възможността с написването и публикуването на един роман да се измъкне от финансовите притеснения, че споделя в писмо: „ Ако това не стане, ще се обеся“ . „ Бедни хора“ има голям успех. Десетилетия по-късно „ Сънят на..

публикувано на 20.11.20 в 08:31

Фичър за правото да поискаш помощ

Фичърът „ Духовният камък“ на Теодора Димова е създаден през 2010 година върху записи и проучвания, направени в Русе с членовете на църковната общност към църквата „Свети Николай Чудотворец“. Той открива и разказва конкретна човешка история, историята на един човек, изпаднал в страдание и крайна нищета, който се опитва да се приближи и потърси..

публикувано на 19.11.20 в 14:47