Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нeжните спирали от Северозапада

В рубриката „Радиоколекция“ през август звучи вълшебният глас на Северозапада с неговия най-отдаден и искрен певец – Йордан Радичков. Неговите неподправени истории са разказани от водещи български актьори – Апостол Карамитев, Григор Вачков, Константин Коцев, Веселин Мезеклиев, Мария Статулова… С великолепните си гласове те предават странните случки от Северозапада на България, разположен в Югоизтока на Европа – едни географски срещи и насрещия, едни пространствени спирали оттук до чак оттатък, за които изглежда не си даваме сметка. Но може би тъкмо поради това са толкова странни и особени тези спираловидни случки, може би заради това са ни толкова нежни издуманите ни от Йордан Радичков произшествия и приключения: стоят си те някак невчесани, разчорлени, развълнувани насред също така невчесания, разчорлен и развълнуван, непрестанно развълнуван и вълнуващ се европейски Югоизток; сякаш са най-непокорният му кичур сред винаги непокорната му и рошава балканска грива. И „Нежната спирала“, и „Скитащите театри“, и „Каруцата“, „Ямурлукът“, „Връвчицата“, и „Трикракото столче“ събужда у нас някакви атавистични импулси, които не знаем откъде идват, но които чувстваме изконно свои. И вероятно заради това ни е така близък и мил Йордан Радичков – защото ни кара да си припомняме онова, което отдавна сме забавили, но пък живее то дълбоко в нас и ни прави такива, каквито сме – чорлави и непокорни. Чорлави, непокорни, но и нежни…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бунтът на смирената

Когато четем Достоевски, усещаме от колко много поделементи е съставен човекът и сякаш Достоевски е авторът в световната литература, който е успял да ги обхване. Самият писател се състои от много трагични съдби – каторга, болести, зависимости, хищни издатели, дългове, нещастни любови, загуба на деца, величав, огромен литературен талант. Повестта..

публикувано на 24.10.20 в 08:25

Запис на Николай Волев и Уте Кристине Круп

"Майчин език, отечество/ Muttersprache, Vaterland" е един от онези много редки и интересни художествени феномени, в които на всяко следващо ниво от замисъла, смисъла, правенето, ефекта, таргета залагаме на прескачане на граници и билингвизъм. Подобен фокус не само че не завързва ръцете, а дава толкова много нови посоки и предизвикателства...

публикувано на 18.10.20 в 06:15

Запис на Методи Андонов, 60 години по-късно

Текст, написан през 1853, при това като резултат на смел опит чрез нескривано подражание да създадем нещо артистично в тотално празното пространство, и записан в студио на радиото през 1963, ще прозвучи отново в неделя през нощта. Смисълът на подражателния акт в онези десетилетия на 19-и век, когато българска драматургия не е имало, е бил стратегически..

публикувано на 17.10.20 в 09:15

Накъде да тръгнеш със счупен чадър под дъжда

29-минутното аудио в събота от 19.30 успява да разкаже цяла и плътно поднесена история за големите и сериозни травми и тяхното преодоляване. Успява да разкаже история с пестеливост и непринуден тон, които естествено предизвикват съпричастие и любопитство към това какво ще стане по-нататък. В центъра на повествованието са един син и неговата майка, които..

публикувано на 16.10.20 в 12:00

Завръщането на Блудния син

Албер Камю е един от най-четените и обичани автори на 20-и век. Най-известните му творби са „Чумата“, „Падането“, „Чужденецът“, „Разбунтуваният човек“, „Митът за Сизиф“. Той е ярък представител на екзистенциалисткото движение във Франция, деен участник в политическите сблъсъци на своето време. Освен собствената си драматургия, Камю адаптира за сцена..

публикувано на 24.09.20 в 15:45