Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсене из тайнствена Индия

„Пътувах на Изток в търсене на йоги и тяхното скрито познание. Вълнувах се при мисълта, че бих могъл да открия духовно просветление и по-възвишен живот, въпреки че това не беше основната ми цел. В търсенето си се скитах покрай бреговете на свещените реки на Индия – спокойната сиво-зелена Ганг, широката Ямуна и живописната Года вари.

Обиколих страната и Индия ме допусна в сърцето си и малкото останали мъдреци разтвориха множество врати пред непознатия западняк. Единственото, което мога да кажа е, че в Индия възвърнах вярата си“.

Това пише през 1934 г. британският писател и журналист Пол Брънтън в своята документална книга „Търсене из тайнствена Индия“. Книгата излиза едва сега у нас и е повод да говорим с преводачката Таня Докторова за тази Индия – малко известна тогава, и все още неизвестна днес.

Едно пътуване не просто в Индия, но и във времето, когато светът е бил по-различен от днешния.


„Индия е ценна не заради древните руини и храмовете, а заради хората, заради онези хора, които съхраняват мъдростта през вековете“. Това пише Пол Брънтън. Заедно с преводачката Таня Докторова говорим за тази пъстра галерия от образи, с които се среща един западняк, свикнал да мисли критично. Говорим за йогините, гадателите, факирите, мнимите месии, фокусниците…

„Щом не разбираш самия себе си, как очакваш да разбереш света?“, това казва на британския журналист Пол Брътнън един източен мъдрец.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.