Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Испания – надежда за нов живот (втора част)

Снимка: Ася Чанева

В момента сме свидетели на най-високите нива на човешка миграция, регистрирани някога – 258 милиона души по света живеят извън родните си места. Безпрецедентен брой от 70,8 милиона души по света са били принудени да напуснат домовете си през 2018 г. Сред тях има 25,9 милиона бежанци, повече от половината от тях са под 18 години – 13 милиона. 41,3 милиона души са вътрешно разселени в границите на своята страна и 3,5 милиона са хората, търсещи убежище.

Делян ТодоровИма и милиони хора без гражданство, на които освен гражданство са отказани и основни права като образование, здравеопазване, заетост и свобода на движение. В свят, в който на всеки две секунди един човек е принуден да напусне дома си, е важно да се проследяват причините за този глобален проблем, както и решенията, които се вземат на европейско и световно ниво.

С журналиста на свободна практика Делян Тодоров – също участник в проекта на Minority Rights Group International: „Медии, малцинства, миграция“, разговаряме за сухоземните граници между Испания и Мароко – около Сеута и около Мелия – двата испански ексклава на Африканския северен бряг, около които се простират километри телени огради, разделящи Испания и Мароко – тези огради са единствената сухоземна граница на Европейския съюз с Африканския континент.

Как точно изглежда границата, къде започва Испания, къде свършва Мароко? А докъде точно трябва да е стигнал мигрантът, според испанските власти, за да има право да подаде заявление за убежище? За какво служат вратите в телените огради по границата и още интересни факти в първата част на разговора:


Снимка: Ася Чанева 
Във втората част на разговора с Делян Тодоров ви разказваме за Надор, най-близкия марокански град до Мелия и за това къде в Мароко идват мигранти от неарабските държави в Африка и как се справя мароканската държава.


Снимка: Ася Чанева
Делян Тодоров коментира дългосрочния план за решаване на мигрантския проблем и споделя лични преживявания с африкански мигранти, срещнати в Надор.
Дали решението за справяне с мигрантската ситуация е в инвестиране в сигурността на границите и в издигането на нови и по-високи огради или има друго, по-мъдро решение?


Снимка: Ася Чанева
В Испания има много неправителствени организации които помагат на мигрантите да устроят новия си живот, но има ли подобни в Мароко?
Какви са африканците, които се опитват до стигнат до Европа през Мароко и да преплуват морето с риск за живота си?
Защо всъщност повечето африкански мигранти са мъже, които тръгват сами?
И каква е връзката на всичко, което се случва в Испания и в Мароко, с България?


Очаквайте и следващите материали от поредицата „Испания – надежда за нов живот“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Павлов - зам.-министър в Министерството на младежта и спорта

Николай Павлов: Младите хора искат да бъде чут техният глас

12 август е обявен за Международен ден на младежта от ООН през 1999 г. В България за първи път датата се отбелязва официално през 2007 г. Международният ден на младежта дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да отбележат техните постижения и да планират начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на..

публикувано на 12.08.20 в 13:48

Винаги е време младите да вземат думата

За предизвикателствата пред младите днес, за протеста и мечтите, за реализацията, институциите и промените в света. В календара на ООН 12 август е отбелязан като Световен ден на младежта. Какво се случва с младежите по целия свят? Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, разказва в "Нашият ден": Време е младите да вземат думата "..

публикувано на 12.08.20 в 12:25
Андрей Ралев

Избери своето кътче природа и стани негов застъпник

Каузата по опазването на българската природа отново застава във фокуса на "Нашият ден" чрез събеседника в рубриката "Главен герой" Андрей Ралев. Ралев е един от създателите на Коалиция “За да остане природа в България”, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките. Занимава..

публикувано на 12.08.20 в 10:59

Костенурките в беда и вирусната криза

„Над 100 са спасените костенурки в беда по време на вирусната криза. По време на извънредното положение, животните си отдъхнаха от човешкия натиск. През този период нямахме нито една костенурка – жертва на пътя. Впоследствие хората продължиха да ни търсят при намерени ранени костенурки и такива, попаднали в несвойствени за тях места. Заедно им помогнахме,..

публикувано на 11.08.20 в 17:10

Девелопия, училище за успешни родители

Различни ли са днешните деца или образователните модели са сбъркани? "Със сигурност проблемът не е в модела, просто днес имаме много повече интрументи на разположение.", казва Габриела Григорова от научно-образователния проект „Девелопия“. Технологиите могат да бъдат зло, а могат да бъдат използвани по иновативен и полезен начин, за да се насърчи..

публикувано на 11.08.20 в 13:47