Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съборянско лято: Националният събор на гара Аврамово – празник за приятелите на теснолинейката

5
Танцовият състав от Якоруда
Снимка: Мартин Н.

Пъстро и динамично е фестивалното лято тази година. Народната музика и темпераментните български танци събират изпълнители и публика на различни по форма и съдържание събития – фестивали, конкурси, събори. За втори път едно нетрадиционно за подобни прояви място в Западните Родопи посреща гости от различни краища, създава свеобразен празник. Поляните около най-високата гара на Балканите – Аврамово (между Якоруда и Велинград) дават сцена за изява на самодейни състави и обединяват любителите на единствения теснолинеен жп транспорт у нас. Над 360 изпълнители и два пъти повече гости си дадоха среща във второто издание на националния събор „С хорà и песни край релсите тесни“ – очаквано събитие за почитателите на железницата Септември – Добринище, за местните общности и институции, за организаторите от гражданското сдружение, което полага грижи за нейното опазване и популяризиране като местна необходимост и национално богатство. Логично най-изявени са участниците от селищата около теснолинейката с активно присъствие на представители от преходните (според музикално-фолклорните белези) региони – Пазарджишко и Велинградско. От сцената на този млад събор се наблюдаваха разнообразни музикални и танцови изпълнения. Старата традиция е представена от фолклорните групи на няколко пазарджишки села, двугласното пеене на жените от с. Бачево, Разложко и Радуил, Самоковско, ансамбъла за изворен фолклор „Бояна“ от Костандово, групата за източнородопски песни от с. Славеево, общ. Ивайловград, фолклорната група от Момина клисура, гайдарския състав от Чепеларе. В своите две издания съборът на теснолинейката дава изявa на съвременни танцови клубове и индивидуални изпълнители на народни песни – Борис Коцаков, Янко Неделчев, Денис Мухаров и др. Трябва да отбележим и участието на двама самобитни музиканти, които представиха традиционния инструментален стил от Велинградско – Меди Планков (тамбура) от с. Пашови и Салих Кандьов (двоянка) от с. Кандови.
Председателят на гражданското сдружение „За теснолинейката“ Кристиан Ваклинов, определи събитието като истински празник за всички приятели на влакчето и българския фолклор: „Очакваме събора да добива все по-големи измерения като участници и гости. Все повече местните българи да припознават себе си и своя корен тук на ливадите и да бъдем заедно ръка за ръка. Ние обединихме институции в лицето на Община Велинград и Община Якоруда, имаме и подкрепата на БДЖ.“ Организаторите на националния събор си пожелават той да се превърне в дългогодишна традиция.

Репортажи от двете издания на събора край гара Аврамово можете да чуете в звуковите файлове. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 24.01.22 в 17:40

Пълен запис на концерта на радиосимфониците със солист Людмил Ангелов

Първият за тази година концерт на Симфоничния оркестър на БНР отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ на 21 януари в зала "България" прозвучаха две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в..

публикувано на 24.01.22 в 16:17

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и задължително носене на маска. При тези нови и трудни обстоятелства на 19 декември в Кралската..

публикувано на 24.01.22 в 08:45

Сто години от рождението на Жан-Пиер Рампал

Наричаха го „Човекът със златната флейта“ и това се дължеше не само на факта, че бе собственик на единствената флейта в света, изработена от чисто злато от велик френски майстор през 1869, но и на всички скъпоценни качества и достойнства, които притежаваше. Той беше първият музикант, извоювал в наше време авторитета на флейтата като солов инструмент...

публикувано на 23.01.22 в 08:05

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР