Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съборянско лято: Националният събор на гара Аврамово – празник за приятелите на теснолинейката

5
Танцовият състав от Якоруда
Снимка: Мартин Н.

Пъстро и динамично е фестивалното лято тази година. Народната музика и темпераментните български танци събират изпълнители и публика на различни по форма и съдържание събития – фестивали, конкурси, събори. За втори път едно нетрадиционно за подобни прояви място в Западните Родопи посреща гости от различни краища, създава свеобразен празник. Поляните около най-високата гара на Балканите – Аврамово (между Якоруда и Велинград) дават сцена за изява на самодейни състави и обединяват любителите на единствения теснолинеен жп транспорт у нас. Над 360 изпълнители и два пъти повече гости си дадоха среща във второто издание на националния събор „С хорà и песни край релсите тесни“ – очаквано събитие за почитателите на железницата Септември – Добринище, за местните общности и институции, за организаторите от гражданското сдружение, което полага грижи за нейното опазване и популяризиране като местна необходимост и национално богатство. Логично най-изявени са участниците от селищата около теснолинейката с активно присъствие на представители от преходните (според музикално-фолклорните белези) региони – Пазарджишко и Велинградско. От сцената на този млад събор се наблюдаваха разнообразни музикални и танцови изпълнения. Старата традиция е представена от фолклорните групи на няколко пазарджишки села, двугласното пеене на жените от с. Бачево, Разложко и Радуил, Самоковско, ансамбъла за изворен фолклор „Бояна“ от Костандово, групата за източнородопски песни от с. Славеево, общ. Ивайловград, фолклорната група от Момина клисура, гайдарския състав от Чепеларе. В своите две издания съборът на теснолинейката дава изявa на съвременни танцови клубове и индивидуални изпълнители на народни песни – Борис Коцаков, Янко Неделчев, Денис Мухаров и др. Трябва да отбележим и участието на двама самобитни музиканти, които представиха традиционния инструментален стил от Велинградско – Меди Планков (тамбура) от с. Пашови и Салих Кандьов (двоянка) от с. Кандови.
Председателят на гражданското сдружение „За теснолинейката“ Кристиан Ваклинов, определи събитието като истински празник за всички приятели на влакчето и българския фолклор: „Очакваме събора да добива все по-големи измерения като участници и гости. Все повече местните българи да припознават себе си и своя корен тук на ливадите и да бъдем заедно ръка за ръка. Ние обединихме институции в лицето на Община Велинград и Община Якоруда, имаме и подкрепата на БДЖ.“ Организаторите на националния събор си пожелават той да се превърне в дългогодишна традиция.

Репортажи от двете издания на събора край гара Аврамово можете да чуете в звуковите файлове. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01
Кристофър Молтман

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име. Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър..

публикувано на 27.05.20 в 08:59
„Yearot Ensemble“

Български фолклор на иврит звучи в Израел

Маян Цафрир от израелския град Пардес Хана обича балканския фолклор. И особено българските народни песни. А изпълненията ѝ на „Ай да идем, Яно“, „Чичовите коне“ и „Вечеряй, Радо“ са така вдъхновяващи и страстни, че е почти невъзможно да усетиш, че пее чужденка. Освен когато в някои от куплетите не запее на иврит. 25-годишната Маян Цафрир, която е..

публикувано на 26.05.20 в 18:55

Стефан Вълдобрев издаде „Книга за песните”

Актьор, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени”, един от най-самобитните и талантливи артисти на България, Стефан Вълдобрев отпразнува своя 50-годишен юбилей на 20 май с още един творчески дебют. Красивият том от над 360 страници „Книга за песните” включва текстове на песни, спомени и изповеди, снимки и..

публикувано на 26.05.20 в 15:55