Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Димчев - провокиращият артист

БНР Новини
Снимка: Личен архив

Хората трудно приемат различното, понякога го отбягват, защото не го разбират или се страхуват от непознатото, или защото то им напомня за тях самите. Но всичко това ни обрича на еднаквост.

За щастие има и бели лястовици. Те вдъхновяват хората около себе си, друг път целия свят. Как го правят? Като не изневеряват на вътрешното си усещане. Като вярват в себе си, като не си позволяват в тази матрица. Животът им, наподобява на полет. А някои постигат  всичко това чрез изкуството.

Ексцентричен, смел, непризнаващ граници, Иво Димчев е един от тях. Той не се бои от табутата, не се спира пред експериментите. Непредвидим по природа, талантлив по рождение. Провокативен, верен на себе си и изкуството. 

Всичко това може да открием в музиката му и скулптурите му. Зрителите оценяват всичко това. Заради което не е изненадващо, че неговото пространство ”MOZEI”, беше пълно. Въпреки рядко срещаното умение да подчинява вниманието на зрителите, Иво Димчев е земен, не излъчва надменност и не се взима на сериозно.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът за улични изкуства 6Fest – с пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Първият български самостоятелен фестивал за улични изкуства 6Fest разширява фестивалната си карта с пътуващи издания в София (14 септември), Стара Загора (20-21 септември) и Бургас (11-12 октомври) . Така градовете с издания на 6Fest за цялата фестивална история от 2017 г. насам са вече 7. "Още от втората фестивална година се роди мечтата ни..

публикувано на 11.09.24 в 12:17

Улица "Рокфелер" – история за хора, събития и места

"Каня те широко да отвориш очи и да видиш какво ни заобикаля" – казва един от героите на Диана Игнатова в дебютната ѝ книга с истории за хора, събития и места, които си мислим, че (не) познаваме. Томчето от 200 страници ни грабва още с пастелната рисувана корица на художника и дизайнер Тодор Манолов. В своите 23 истории авторката умело включва не..

публикувано на 11.09.24 в 11:44

Зорница Христова разказва история за музиката на приятелството

Още от корицата, та до края на книгата на Зорница Христова "Мил домашен комар" шегата и провокацията вървят ръка за ръка. В много успешен тандем с художника Ясен Григоров тя ни среща сладкодумно и остроумно в римувани стихове за една от домашните напасти, а именно комарите. По-точно един от тях, който много иска да стане нечий домашен любимец...

публикувано на 11.09.24 в 09:30

Карлос Отеро учи българите на фламенко, но може да играе и хоро

София е домакин на първия за България професионален уъркшоп по фламенко. Ръководител на уъркшопа е испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро. В продължение на пет дни той работи интензивно с двайсет и двама български актьори, хореографи и танцьори, за да ги въведе в изкуството на огнения танц, популярен в целия свят. Хуан..

публикувано на 11.09.24 в 08:05

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17-ти септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат в дните между 17 - 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в..

публикувано на 10.09.24 в 18:25