Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Режисьорът Любен Морчев: Трудно се работеше през социализма

Кадър от филма "Златният век"
Снимка: БНТ

Режисьорът Любен Морчев е професионалист от висока класа. Той е възпитаник на Боян Дановски във ВИТИЗ, работил е дълго време като театрален режисьор в провинцията, в „Трудов фронт“ и като асистент на проф. Филип Филипов в Народния театър.

Бил е ръководител на телевизионния театър точно по времето през 1984 година, когато започва да снима сериала „Златният век“ – филм за един много важен за България исторически период - времето на Симеон. Филмът е част от художествените събития, с които страната ознаменува своята 1300 годишнина. Лентата започва с голям успех, но след третата и четвъртата серия неясно защо срещу него започва злостна атака.

Над филма е наложена пълна забрана. Махат Морчев от шеф на Телевизионния театър и го преназначават на възможно най-ниската режисьорска категория в телевизията. Режисьорът напуска България след промените и заживява във Франция. За работата на Любен Морчев като режисьор у нас и в Париж и за причините да бъде спрян навремето „Златният век“ чуйте повече във файла.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл на "Аполония"

Актьорът Мариус Куркински ще представя юбилейния си спектакъл "Мариус 50" по време на празниците на изкуствата "Аполония". Той ще представи всички свои досегашни представления чрез сборен моноспектакъл. Зрителите ще могат да видят превъплъщенията му в "Дон Жуан", "Черното пиле", "Песен на песните" и други. Празниците на изкуствата ще се проведат от 1 до..

публикувано на 12.08.20 в 15:11

Дебютният роман на Том Ракман "Неудачниците" излиза на български

Десет години след първото си публикуване на английски език, когато творбата е обявена за една от книгите на годината, „Неудачниците“ на канадско-американския писател Том Ракман най-накрая излиза на български в превод на Ангел Игов и с корица на Милена Вълнарова.  Романът е броеница от разкази, съединени в корена си. Въздушно леките портрети истории..

публикувано на 12.08.20 в 12:44
Зачатие Богородично - Юлия Станкова

Новозаветната жена в творбите на Юлия Станкова

Библейската тематика е обикната в творбите на много български художници. Изложбата „Жените в Новия завет“ на Юлия Станкова в пловдивската галерия „Възраждане“ прониква в душата на съвременния човек, като го кара да се идентифицира с вечността. Цяла изложба, посветена на жените от Новия завет, е нещо специално и рядко, казва галеристката Красимира..

обновено на 12.08.20 в 12:27
Васил Дуев

70 представления „Всичко на масата“

Театрална работилница „Сфумато“ не спусна завеса дори в разгара на лятото. Тази вечер (12 август) лятната програма продължава с „Всичко на масата“ – моноспектакъл на Васил Дуев по едноименния роман на американския писател Чарлз Буковски. За това свое превъплъщение в образа на Хенри Чинаски младият актьор получи номинация за награда „Икар 2017“ в..

публикувано на 12.08.20 в 10:33

Момчил войвода – между легендата и историческата истина

"Момчил – родопският цар" – новата книга на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов – допринася не само за запознаването на читателите с личността на Момчил войвода, но и за провокиране на интереса към културния туризъм.  Книгата разграничава историческите факти от легендата, която се е сраснала с личността на Момчил войвода. Според авторите..

публикувано на 10.08.20 в 13:30