Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как звучат стиховете на Вапцаров на персийски?

Иранският писател Фарид Гадами превежда сборник с избрани творби на Никола Вапцаров на персийски

БНР Новини
Отляво-надясно Яна Генова, Фарид Гадами и Невена Праматарова
Снимка: Росица Михова

Днес, 22 август в 18.30 ч. в Къщата за литература и превод в София българската публика ще се срещне с иранския писател и преводач Фарид Гадами. През 2018 г. той е избран от Иранската преводаческа асоциация за един от най-добрите преводачи на художествена литература за последните пет години. Автор е на четири романа, три литературно-критични труда и има издадени трийсет превода. В Техеран наскоро излязоха сборник с избрани стихотворения на Никола Вапцаров и поетичната книга на Виргиния Захариева „Кокошката със зашитото око“.

Фарид Гадами е в България по проект за литературен обмен на фондация „Следваща страница“. По време на творческата си резиденция към Къщата за литература и превод в София той ще работи по автобиографична книга с фокус върху българската култура и религиозна толерантност. Паралелно с това ще превежда на фарси (през английски език) романа на Виргиния Захариева „9 зайци“, както и избрани разкази на Здравка Евтимова, Боян Биолчев, Петър Денчев, Яница Радева, Владимир Полеганов, Велина Минкова, Оля Стоянова, Мария Донева, Иванка Могилска, Ирина Папанчева, Елка Стоянова, Бистра Величкова и Алек Попов.

Разговорът с Фарид Гадами в Къщата за литература и превод ще е на тема „Да четеш Керуак в Техеран: литература, политика и превод в Иран“. Модератор на срещата ще е доц. Тодор Тодоров от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгите „Приказки за меланхолични деца“ и „Винаги нощта“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Колева във „Фернандо Крап ми е написал това писмо”

Ребус за страстта и любовта в Театър 199

„Фернандо Крап ми е написал това писмо” е първата премиера от юбилейния 55-и сезон на Театър 199 "Валентин Стойчев“. Постановката е на Иван Урумов по пиесата на именития германски драматург Танкред Дорст. „Фернандо Крап ми е написал това писмо“ е заглавието (и първата реплика) на завладяващ ребус за страстта и любовта. Действието в пиесата, създадена..

публикувано на 28.09.20 в 17:10

„Дувармузей: Изкуство на срещата“ ни приканва да опознаем изкуството на Столипиново

От 29 септември в Гьоте институт отваря врати изложбата „Дувармузей: Изкуство на срещата“, показваща произведения създадени в трите години работа на Дуварколектив в пловдивския квартал Столипиново. Комикси, ръчно правени книги, печат върху коприна, плетени аксесоари, късометражни филми, журналистически текстове и документация от намеси в обществени..

публикувано на 28.09.20 в 17:05

Пет години Творческа академия "Заешката дупка"

Творческата академия „Заешка дупка“ отбелязва юбилейна пета годишнина. Вчера академията откри новото си есенно издание, връчи дипломите на завършилите и представи антология с текстове на курсистите. Редактор на сборника е Румен Баросов. Целта на академията е да развие уменията на бъдещите писатели, както и да им помогне да се заявят в..

публикувано на 28.09.20 в 15:35

Юбилейно десето издание на Мини Арт Фест

Фестивалът Мини Арт Фест за Съвременен цирк се завръща със своето юбилейно 10-о издание от 2 до 18 октомври, в шатрата на цирк „Иванов“, разпъната в Южен Парк 2, в София. Фестивалът започва в петък, 2 октомври, с представлението на френския артист Пол Кийтън „Фрийкове“ („Freaks”), основано на движение, манипулация на предмети и магия. Ще има и..

публикувано на 28.09.20 в 14:55
Стефан Командарев

Дори и два живота да бъдат спасени с трансплантации, този филм ще си струва

Главен герой в предаването "Нашият ден" е режисьорът Стефан Командарев. Днес той има рожден ден и разказа за своите нови идеи в документалното и игралното кино. Стефан Командарев вече почти готов с новия си документален филм, посветен на донорството – така широко обсъждано и така малко прилагано в медицината у нас. "Дори и два човешки живота да..

публикувано на 28.09.20 в 12:18