Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Денонощно място за учене отваря в Студентски град

БНР Новини
Цветомира Гяурова, Ива Дочинова и Мартина Георгиева

Студентките Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова откриват първата денонощна библиотека у нас. Пространството за учене отваря врати на 1 октомври в Студентски град.

Какво му е нужно на човек, комуто се налага да учи? Тихо, спокойно място и чаша кафе - не звучи сложно, но когато делиш квартира с друг, става трудно.

Ирония внася и фактът, че Студентски град е място, където можеш да правиш много неща, но не и да се отдадеш на академични занимания. 75% от анкетираните студенти в квартала, смятат че има нужда от място, където можеш да седнеш спокойно и да четеш. Оказва се, че едно от малкото такива места са... бензиностанциите.

Разказът на Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова как са стигнали от идеята до предстоящото откриване на денонощната читалня, която ще се нарича "Стъди хъб", сам по себе си е урок - как да адресираш нуждите на връстниците си, как да намираш партньори и съмишленици, как да финансираш и популяризираш идеите си.

Какви препятствия са преодолели двете момичета по пътя към създаването на "Стъди хъб" и с какво можете да подпомогнете начинанието им, ще научите от разговора с Ива Дойчинова в студиото на "Нашия ден".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговците нямат работа в гората

" Само 56 км е пътят Царево - Малко Търново, но се минава за час и половина. Пътят е страшен и опасен . Не може да се шофира с повече от 20 км/час, защото дупките са много и големи”, коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Лошият път е проблем за местните жители и туристите, но не е пречка за тировете, които всекидневно изнасят дървен материал от..

публикувано на 30.09.20 в 11:48

"Легенди без граница" - проект, който обединява Странджа

"Последната граница на Европа: там, където България, Гърция и Турция се приближават и раздалечават. Тук започва нещо като Европа и свършва друго, което не е съвсем Азия Исках да отида на местата, които през моето детство бяха забранени, тъй като попадаха в силно милитаризирани гранични райони, да посетя всичките градове и градчета, реки и гори, които..

публикувано на 30.09.20 в 09:46
Красимир Гаджоков

Красимир Гаджоков за медийните клевети в България

Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания и създател на сайта „Медийно око“, който сайт проучва собствеността на медиите, фалшивите новини, речта на омразата в тях, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ защо е добавил нов критерии за оценка на медиите – „Медии осъдени за клевета“...

обновено на 29.09.20 в 14:47

Профилактиката е най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност

България е сред страните с най-бърз пряк достъп на пациентите до съвременно лечение на сърдечно-съдови болести. Профилактиката е най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност. Много важно е ранното откриване на рисковите фактори и здравословният начин на живот отлагат развитието на заболяването. Важно е да се знае, че качествена грижа пациентите могат..

публикувано на 29.09.20 в 12:21

От фал до триумф - българския спорт във фотоархива на Бончук Андонов

Човекът, който носи във фотоапарата си спортната история на България, Бончук Андонов гостува в рубриката "Главен герой". Негови снимки са украсявали страниците на почти всички печатни издания в България. Той е навсякъде, където има метри, точки, хронометри, топка... Поводът за гостуването му е излизането на книгата "България на Олимп" - издание, събрало..

публикувано на 29.09.20 в 11:24