Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Балет „Арабеск“ с наградата „Аполон Токсофорос“ за 2019 година

БНР Новини
Балет „Арабеск“
Снимка: БГНЕС

Балет „Арабеск“ беше отличен с наградата „Аполон Токсофорос“ за изключителен принос в развитието на българската култура на тазгодишното 35-о изданието на „Аполония“. Статуетката връчи артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова на официалното откриване вчера вечерта.

Малко след това публиката на Празниците на изкуствата се наслади на специалната юбилейна програма на балета. Тя включваше постановки от български и чужди хореографи, а финалът беше запазен за емблематичното „Болеро“ на Маргарита Арнаудова.

За 50-годишната си история балет „Арабеск“ е успял да се превърне в синоним на „съвременния танц“. Прави ли обаче „Аполония“ изживяването на сцената още по-вълнуващо ни разказва директорката на балета Боряна Сечанова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Философ ли е Фройд

Философ ли е Фройд? На този и на още въпроси се опитва да отговори събитието от поредицата "Философски вечери" в Гьоте-институт. "Защо се питаме философ ли е Фройд: само към него ли насочваме погледа, или пробваме да поставим на изпитание дефиницията/дефинициите на „философ“? Преобладаващо в буквалния или в метафоричния регистър ще говорим? Забележителен..

публикувано на 07.07.22 в 15:15

Студенти откриват лицата зад превода

Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Лицата зад превода" е седмото поред, създадено от дисциплината "Учебно издателство – майсторски клас" с преподавател д-р Георги Александров. Всички текстове в сборника са написани от студенти от втори курс на специалността "Книгоиздаване". Те са осъществили и..

публикувано на 07.07.22 в 14:28
Ерина Боянова

Допирните точки между дизайн, семиотика и дипломация в изложбата "Визия за дипломация"

"Визия за дипломация" е най-новата самостоятелна авторска изложба на графичния дизайнер и семиотик Ерина Боянова, която е открита в столичната галерия "Мисията". Изложбата включва 20 пана от сферата на приложната графика, представящи система за визуална комуникация. Открояват се графични компоненти, логотипи, иконични и шрифтови..

публикувано на 07.07.22 в 11:55
Максима Боева

Защо в България няма регистър на независимите артисти?

Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura  вече е факт.  Това е дигитална платформа, която свързва творци на свободна практика с техните публики. Уебсайтът предоставя ежемесечно бърз и лесен достъп до актуалния културен афиш със събития от независимия сектор. Артистите имат възможност да се свързват помежду си, за да..

публикувано на 07.07.22 в 09:50

Спомен на Мирослав Миндов – ямболският Бойчо Огнянов

На днешния 7 юли през 1924 г. в  Ямбол е роден Мирослав Миндов.  Той е първата звезда в българското кино. В края на 1952 г. на екран излиза "Под игото”, който е едва петият филм в одържавената през 1948 г. кинематография.  В него 27-годишният Мирослав Миндов има шанса да изиграе Бойчо Огнянов. Завършва Държавната театрална школа в класа на..

публикувано на 07.07.22 в 08:36