Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любомир Денев-син – Амбицията на музиканта никога не бива да изчезва

БНР Новини
Снимка: sofiaweeks

Младият диригент спечели трета награда на международния конкурс за диригенти в Лос Анджелис. От десет години той е диригент на Филхармония „Пионер“. Преди това е учил пиано в НМУ „Любомир Пипков“ с Иван Дреников и дирижиране с Деян Павлов. В теоретичния факултет на Националната музикална академия с профил „оперно-симфонично дирижиране” работи с Пламен Джуров – дирижиране и с Александър Текелиев – оркестрация. На конкурса „Музиката и земята” през 2007 г. печели първа награда в категория „композиция”. На конкурса „Дико Илиев” за написване на произведение по повод 110 години от рождението на изтъкнатия музикант печели специална награда.

През 2016 г. Българското национално радио обявява конкурс за написване на творба по мотив от Симфония №4 на Йоханес Брамс. Печели го Любомир Денев-син, а произведението се нарича Brahmslantida. Автор е и на музика към игрални, документални и анимационни филми, сред които „Знакът на българина“, „Шестият ден“, „Месопотамия – следи в пясъка“, „Недовършената картина“.

Снимка: laconductingworkshop.orgЗа конкурса в Лос Анджелес изпраща запис от концерта „Рамо до рамо“ състоял се на 24 май тази година – събитие, на което музикантите от филхармония „Пионер“ свирят заедно с колегите си от Софийската филхармония.

„Много голяма роля изигра втората част на пета симфония на Чайковски. Тази втора част се получи може би най-вдъхновяващо, най-емоционално. В този концерт всички духови музиканти бяха от филхармония „Пионер“, а за щрайха седяхме рамо до рамо със филхармониците. Беше незабравим концерт. Мисля, че точно тази част изигра роля да бъда одобрен“ – казва Любомир Денев.

Състезава се с над сто млади диригенти. За майсторския клас и за конкурса остават двадесет. Между 5 и 10 август работят първо с камерен състав, а след това и с оркестър. За финалния тур остават само шест – от САЩ, Южна Корея, Япония, Китай, България, Канада. Преподаватели и членове на журито са английският диригент Нийл Томсън, който в момента е главен диригент на филхармонията на Гоас в Бразилия, Скот Уис, който е шеф на катедрата по дирижиране в „Глендейл комюнити колидж“ и Нове Дейпалан, който е организатор на конкурса.

На финала му се пада да дирижира първа част от Симфония №2 на Йоханес Брамс. „Всеки от дните те посочваха различно произведение. За последните два дни ми дадоха Бетовен - трета симфония първа части и за последния ден Брамс. Мисля, че запазиха най-трудните произведения за финала специално за мен“ – разказва Любомир.

В звуковия файл може да чуете целия разговор с Любомир Денев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като директор тя подема инициативата, за привличането на нови специалисти с цел развитието,..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.09.20 в 15:32
Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага: •..

публикувано на 28.09.20 в 13:50

112 години от рождението на Марин Големинов

На 28 септември се навършват 112 години от рождението на големия български композитор, диригент и музикален педагог Марин Големинов. Възпитал поколения музиканти, акад. Големинов формира с творчеството си характерни за българската музика стилистични насоки, свързани с фолклора и неговото авторско претворяване. Роден е през 1908 година в Кюстендил...

публикувано на 28.09.20 в 10:30

Поредица концерти на Колегиум "Осанна"

Проектът „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“ е посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Основните му цели са да допринесе за съхранението и разпространението на християнската интерпретация в изпълнението на класически творби, за популяризирането и създаването..

публикувано на 27.09.20 в 09:10