Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Илия Троянов: Свободата винаги е резултат от борба

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският форум в Алпбах събра през август 5 000 участници – политици, учени, експерти, журналисти и студенти от цял свят, за да дискутират темата: „Свобода и сигурност“. Форумът в Алпбах се провежда от 1945 г. и цели не само да анализира настоящите развития и движещи сили в света, но и да предостави нови перспективи.

Авторът на „След бягството“, „Кучешки времена“, „Събирачът на светове“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ Илия Троянов беше един от говорителите и менторите на форума.С писателя се срещнахме там, в Алпбах – най-красивото място в Австрия според национално допитване до австрийците.

С Троянов разговаряме за ренесанса на утопичните идеи, за свободата и нейните законови ограничения в демократичните държави, за интелектуалната защита и самозащита, за въвеждането на нови репресии към индивида в името на сигурността на обществото.

В първата част на разговора с Илия Троянов обсъждаме настоящето и бъдещето на Европейския форум "Алпбах", говорим за едновременната липса на информация и за прекаления достъп до нея, за развитието на собствени филтри за информация, за защитата от манипулация, за това как прекалените мерки за сигурност ограничават индивидуалните свободи, а също и за това дали е истина, че където има по-голяма социална справедливост, там има по-малко престъпност.

Най-често цитиран на Европейския форум "Алпбах" беше един от бащите-основатели на САЩ политикът, издател и изобретател Бенджамин Франклин с думите му: „Който се отказва от свобода, за да спечели сигурност, в крайна сметка губи и двете.“ Тази фраза е използвана и от Илия Троянов и Юли Це в книгата им: „Посегателство над свободата.

Истерия за сигурност, полицейска държава и ограничаване на гражданските права“ (2009 г.), а самият Троянов пише: „Една авторитарна държава може да задуши всеки протест в зародиш с помощта на закони, които днес се гласуват с привидното обяснение, че ни защитават. Съпротивлявайте се. Все още не е късно.“ 10 години след публикуването на тази книга в Германия и 9 години след излизането ѝ на български език питам писателя Илия Троянов дали вече не е станало късно да се съпротивляваме срещу посегателствата над свободата ни.


В последната част на разговора ми с писателя Илия Троянов обсъждаме смисъла и ползите от обществени дебати като Европейския форум Алпбах, какво става, когато се срещат интелектуалци и политици, гарантира ли се свободата от държавата или тя е винаги резултат от борбите на различни части от обществото.

Питам Илия Троянов далив крайна сметка не са безсилни всички мерки, обещаващи ни сигурност, дали съвсем скоро  няма да свършим всички като героите на Джордж Оруел в „1984“ и могат ли изкуството и литературата да направят това, което политиците не могат.

Кой е единственият път за промяна на сегашния свят според Илия Троянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38