Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новият сезон на Софийската филхармония

Снимка: @sofiaphilharmonic

Днес (12 септември) Софийската филхармония открива своя нов сезон. На пулта застава новия главен гост-диригент Саша Гьотцел, който дирижира Симфония №1 на Густав Малер и Концерт за пиано и оркестър №9 на Волфганг Амадеус Моцарт. Първият солист в новия сезон на състава е младият и много талантлив пианист Ивайло Василев. Ето какво сподели Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония.

Началото на сезона е невероятно – Елина Гаранча в София. Да дадем още няколко акцента – Соня Йончева, Вадим Репин.
Списъкът може да продължи със Сара Чанг, Виктория Муллова, Шломо Минц, Кшищоф Пендерецки, Щефан Владар, Иво Погорелич, Шарл Дютоа. Целият сезон ще бъде изпълнен със силни емоции за тези, които решат да си подарят един или повече концерта. Вече имаме и главен гост-диригент Саша Гьотцел, който ще допринесе за блясъка на това, което предстои. С нетърпение очаквам концертите му, както и тези на Светлин Русев. Той ще свири четири пъти през сезона. Ако някой не успее да го види първия път остават му още три. Постарали сме се подобаващо да отбележим годишнината на Бетовен.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и гост-диригентът Саша Гьотцел подписаха споразумение за съвместна работа.
През този сезон филхармонията имаше големи турнета.
Да, бяхме два пъти в Китай, ще има и трето гостуване. Много съм щастлив да обявя и поканата, която Софийската филхармония получи за концерт в Музикферайн във Виена на 5 декември. Програмата ни е изцяло славянска. Разбира се рапсодия „Вардар“ заради юбилея на Панчо Владигеров. Ще изпълним „Жар птица“ на Игор Стравински и симфонията „Из новия свят“ на Антонин Дворжак. Същият концерт ще повторим два дни по-късно в Загреб. Това е част от един проект, който си бях обещал да започна да изпълнявам – с филхармонията да обиколим европейските столици.

Филхармоничният хор има своя юбилей този сезон.
Да, ще го отбележим с два цикъла. Много съм щастлив, че ще гостува Росен Миланов, както и може би най-великият хоров диригент днес Ервин Ортнер, който направи онзи бляскав хор „Арнолд Шьонберг“.

В звуковия файл може да чуете целия разговор.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като директор тя подема инициативата, за привличането на нови специалисти с цел развитието,..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.09.20 в 15:32
Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага: •..

публикувано на 28.09.20 в 13:50

112 години от рождението на Марин Големинов

На 28 септември се навършват 112 години от рождението на големия български композитор, диригент и музикален педагог Марин Големинов. Възпитал поколения музиканти, акад. Големинов формира с творчеството си характерни за българската музика стилистични насоки, свързани с фолклора и неговото авторско претворяване. Роден е през 1908 година в Кюстендил...

публикувано на 28.09.20 в 10:30

Поредица концерти на Колегиум "Осанна"

Проектът „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“ е посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Основните му цели са да допринесе за съхранението и разпространението на християнската интерпретация в изпълнението на класически творби, за популяризирането и създаването..

публикувано на 27.09.20 в 09:10