Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Испански език за Камино: Ивелина Паничарова създава езикова програма и учебник за пилигримите

БНР Новини
Невена Праматарова и Ивелина Паничарова

„Колкото повече се натоварва паметта, толкова повече резултатите са по-добри“, проф. д-р Георги Лозанов

С началото на учебната година започва първият сугестопедичен курс „Испански език за Камино“ в София. Идеята е на сугестопед педагогът Ивелина Паничарова, която разработва езикова програма и учебник, специално създадени за българските пилигрими. По време на интензивното езиково обучение от две седмици ще се стимулират реални ситуации и диалози от ежедневието на поклонниците, които ще поемат по пътя на Свети Яков.

„Текстът в учебника представлява пиеса, разделена на отделни сцени. Всяка сцена и подтема е част от цялата пиеса и контекста на историята. Думите са част от изречения, а те от целия текст на сцената и пиесата. Частите се обясняват през цялото. Предстои ни едно вълнуващо преживяване, без черна дъска и оценки, а само с усмихнати хора, които ще влизат в различни роли на герои и ще заживяват нов живот“, обяснява авторката на учебника.

Езиковият курс по испански език за Камино е създаден въз основа на метода сугестопедия, който българският учен, психиатър и педагог проф. д-р Георги Лозанов създава и развива до смъртта си през 2012 година. Обявен е от ЮНЕСКО за най-хуманния и ефективен метод за изучаване на чужди езици. Днес сугестопедията е призната в много страни по света и е залегнала в основата на редица популярни алтернативни методи на обучение.

Част от приходите от първия курс ще бъдат дарени на фондация „Живот със синдром на Даун“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зеленогледите" е книга за откривателите

Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата ,  къщите... дори небето!  Още от зелезоя, в древните времена, зелено е единствения цвят на този свят... "Зеленогледите" е една оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки.  Удивителните зелени същества с..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Кой ще спаси уникален археологически паметник

„Това е най-ранната и най-богатата гробница в Римската империя!“ – Възклицанието е на проф. Маркус Шолц от римо-германския институт в Майнц, а този толкова ценен археологически паметник се намира в България.  Става дума за Източната могила край с. Караново, Новозагорско, разкрита от български археолози след опит на иманяри през 2008 година да я..

публикувано на 03.12.20 в 16:09

Законодателната власт гласува празен чек за киноиндустрията

На първо четене вчера Комисията по култура и медии разгледа законопроекта за изменение и допълнение в Закона за филмовата индустрия. Той е изготвен от Министерството на културата и е внесен в Министерски съвет без достатъчно изчерпателното обществено обсъждане. Направени са поправки в чл. 17. Те засягат обхвата и процедурите, свързани с..

публикувано на 03.12.20 в 13:35

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020. Тази година в националния литературен конкурс „Иван Николов“ се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства.  Жури в състав Йордан Велчев  – председател, и членове Иван Ланджев и  Здравко Дечев  за двадесет и четвърти път излъчи номинации за престижната награда...

публикувано на 03.12.20 в 08:50

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата. „Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко..

публикувано на 02.12.20 в 16:27