Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За името София, мъдростта, духовността и културата

Църквата „Света София”
Снимка: БГНЕС

Никога не е излишно да се напомни, че столицата ни носи името не на света София (както внушава абсурдният монумент на площад „Св. Неделя“ и както мнозина си мислят), а на раннохристиянския храм в центъра ѝ, посветен на самата Божия премъдрост. София, Средец, Сердика не за първи път в историята ни е силно духовно и културно средище. Известната Софийска книжовна школа оставя ярка следа в писменото ни творчество през 15-16-и век. За това разговаряме с проф. Марияна Цибранска в деня на град София.
• 25 години „За думите“ – от фонда на предаването


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05

Стопанският факултет на СУ ще финансира млади специалисти

"TWIN4ECO се казва проектът и е класически туининг проект, който е насочен към повишаване на капацитета на научна организация, в случая на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като това включва международни конференции, обмен и обучение на млади асистенти, доценти, професори, като в рамките на период от две-три години да се извърши..

публикувано на 15.07.24 в 10:00