Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марина Лазу от остров Идра: момиче с морско име и морска професия

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Светлана Тодорова

Първата дума, която се появява в ума ми, когато мисля за нея, е боец. Марина се бори с морето, бори се с предразсъдъците на една все още затворена патриархална общност, каквато е островът, към самотните майки, бори се с предубежденията на колегите си към жените в бранша, бори се да отгледа и възпита детето си без финансовата и емоционалната подкрепа на неговия баща. А браншът е превоз на пътници във водите на Сароническия залив в Гърция.

„Дойдох на този остров, защото се запознах с един мъж. Той имаше лодки и покрай него аз също започнах да се занимавам с това. Нямах намерение да се задържам тук, защото не съм човек, който обича да пуска корени. Двамата с този мъж създадохме момиченце, Елени, която сега е на осем години. След това се разделих със съпруга си, но останах тук, защото вече бях развила бизнеса си и не беше лесно да се върна обратно там, откъдето дойдох. Освен това дъщеря ми живее тук в една много спокойна и радостна среда, различна от тази в градовете. Този избор си има своята красота, но и своите трудности“, споделя Марина.

За да отглежда и възпитава детето си, тя не разчита на никого, освен на себе си. От известно време момиченцето остава само вкъщи, докато майка му превозва клиенти из Сароническия залив. Марина събужда Елени сутрин за училище и й дава инструкции по телефона, след училище детето слиза долу на пристанището, за да обядват заедно, а после поема нагоре по някоя от калдъръмените улички на градчето, за да се прибере у дома и да учи уроците си. Елени е лишена от грижите и вниманието на баща си, но, както казва майка й, тя расте тук „много красиво“ и обградена с много обич от хората от острова.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29

Превръща ли се тюркският свят в нов глобален играч

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г. Участваха президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан, се включиха като наблюдатели. Какво предвижда тази концепция? Темата..

публикувано на 26.11.21 в 11:47

Дигитално съдържание и дигитални услуги – продавачи и потребители

Какво ще се промени за потребителите от 1 януари 2022 г. след влизането в сила на Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки и Регламент (ЕС) 2019/1150 на Европейския парламент на Съвета от 20 юни 2019 година за насърчаване на справедливост и прозрачност за бизнес ползвателите на посреднически онлайн услуги...

публикувано на 26.11.21 в 11:45

Младежки форум с отворено писмо: В преговорите за кабинет липсват младежки политики

Национален младежки форум публикува отворено писмо по повод преговорите за съставяне на правителство. Оказва се, че от всички теми ПП, ИТН, ДБ и БСП не са намерили място в натоварената програма, за да обсъдят сферата на младежките политики. „Продължаващото неглижиране на политиките за младежта е пагубно не само за нас, младите хора, към..

публикувано на 26.11.21 в 09:40