Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Марина Лазу от остров Идра: момиче с морско име и морска професия

БНР Новини
Снимка: Светлана Тодорова

Първата дума, която се появява в ума ми, когато мисля за нея, е боец. Марина се бори с морето, бори се с предразсъдъците на една все още затворена патриархална общност, каквато е островът, към самотните майки, бори се с предубежденията на колегите си към жените в бранша, бори се да отгледа и възпита детето си без финансовата и емоционалната подкрепа на неговия баща. А браншът е превоз на пътници във водите на Сароническия залив в Гърция.

„Дойдох на този остров, защото се запознах с един мъж. Той имаше лодки и покрай него аз също започнах да се занимавам с това. Нямах намерение да се задържам тук, защото не съм човек, който обича да пуска корени. Двамата с този мъж създадохме момиченце, Елени, която сега е на осем години. След това се разделих със съпруга си, но останах тук, защото вече бях развила бизнеса си и не беше лесно да се върна обратно там, откъдето дойдох. Освен това дъщеря ми живее тук в една много спокойна и радостна среда, различна от тази в градовете. Този избор си има своята красота, но и своите трудности“, споделя Марина.

За да отглежда и възпитава детето си, тя не разчита на никого, освен на себе си. От известно време момиченцето остава само вкъщи, докато майка му превозва клиенти из Сароническия залив. Марина събужда Елени сутрин за училище и й дава инструкции по телефона, след училище детето слиза долу на пристанището, за да обядват заедно, а после поема нагоре по някоя от калдъръмените улички на градчето, за да се прибере у дома и да учи уроците си. Елени е лишена от грижите и вниманието на баща си, но, както казва майка й, тя расте тук „много красиво“ и обградена с много обич от хората от острова.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложението Стройко се провежда за 53-ти път

Covid кризата промени всеки аспект на живота от личните емоции до строителството и архитектурните решения. Дигитализацията ускори своя ход, а климатичната криза изисква нов подход към строителството и търсене на нови енергоспестяващи и щадящи природата решения. Всички тези тенденции ще намерят своето място на изложението Стройко, което ще се проведе за..

публикувано на 20.10.20 в 13:23
Илюстративно изображение

Предприемачески дух срещу кризата

Чували сте приказката, че е по-добре вместо да нахраним беден човек с риба един ден, да го научим да лови риба, тъй че да няма ден, в който да гладува.  Не всеки се ражда с предпримачески умения, но има начин да ги получи, стига да намери кой да му подаде ръка в точния момент.  С тази задача се занимава „Академия за стартиращи предприемачи“ (BASE)...

публикувано на 20.10.20 в 12:24

Сюжети на страха

Вероятно сами сте усетили влиянието на пандемията върху страховете си. Несигурност, недоверие, неистини – всички тези думи, започващи с „не“, станаха удивително актуални през последните месеци. Страхът ни е общ, но проявленията му са различни и индивидуални. Появи се групата на хората, които твърдо отричат наличието на вируса, и групата на..

публикувано на 20.10.20 в 12:21

НСИ: Да свържем света с данни, на които се доверяваме

За първи път 20 октомври е обявен от ООН като Световен ден на статистиката през 2010 г. Тази година преминава под мотото „Да свържем света с данни, на които се доверяваме“.  Статистиката е наука, в която се излагат общи въпроси на събирането, измерването и анализа на масови статистически (количествени или качествени) данни, изследването на..

публикувано на 20.10.20 в 10:57

Младежи и учители се обучават как да противодействат на расизма

Сдружение „Про европейска мрежа“ проведе два семинара на тема расизъм и антирасизъм. В първия семинар участваха 19 младежки лидери, предимно от ромски произход от Варна, Видин, Дупница, Пловдив, Сливен, с. Габър (Бургас), Перник, София, Русе, с. Долни Цибър, Сандански. Организиран в сътрудничество с „Постоянна ромска конференция“, семинарът обсъди..

публикувано на 20.10.20 в 08:05