Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Благой Д. Иванов, „Седем градски гряха“ и един комикс за възрастни

БНР Новини
Снимка: Таня Димова

Трябва да приемем греховете, които ни изкушават и да се научим да живеем с тях в един приемлив баланс. Това ни казва с новия си комикс с хорър разкази Благой Д. Иванов. От разговора ми с него разбирам, че седемте смъртни гряха са просто причината за истинското му вдъхновение, а именно – създаването на комикс, който да бъде възприет като сериозно произведение, каквото то всъщност е.

Зад „Седем градски гряха“ се крие много труд. Този на Благой, но и този на Петър Станимиров – художник, който придава реален образ на греховете. Всички разкази в комикса говорят за човешкото в човека. Те са колкото обикновени, толкова и пълни противоположности.

Благой не се стреми да открие нещо неоткрито досега. Напротив. Той просто стъпва върху раменете на вече добре познати творци, за да почерпи от тях и да надскочи, поне доколкото може, онова, което вече е достигнал. Още много може да се напише за греховете в нас и извън нас, но по-добре би било да чуете какво мисли самият Благой Д. Иванов по въпроса със „Седемте градски гряха“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кръгът „Златорог“ (1925 г.)

100 години списание „Златорог“

За златната диря на списание „Златорог“ в българската критика и литература – по повод представянето в Дома на писателя в Бургас на новото юбилейно фототипно издание „100 години сп. „Златорог“  –  разказва проф. Михаил Неделчев: "Днешното събитие е в прекрасния Дом на писателите в Бургас от 18 часа. Днес ще представя това издание, което направихме с..

публикувано на 20.10.20 в 10:18

Кой тук е Пилат

„Земя“, „Огън“, „Вода“, „Въздух“ – четирите елемента са названията на четирите глави на романа „Пилат“ на Магда Сабо. Безспорната майсторка на словото разказва за отношенията между майка и дъщеря, за старостта, която очаква всеки един от нас, за разпадащите се връзки между хората, за дълбокия смисъл на живеенето, който не се подчинява на рационални..

публикувано на 20.10.20 в 09:10

Албум събира „Петдесет жени в българската живопис“

Двуезичният албум „Петдесет жени в българската живопис“ поставя щрихите на една кратка, но достатъчно достоверна обща картина на развитието на изобразителното изкуство у нас от началото на ХХ век до наши дни и мястото на жените творци в нея. В албума са включени както репродуцирани произведения на българските художнички – от колекциите на..

публикувано на 19.10.20 в 17:27
Петър Незнакомов

Сто години от рождението на Петър Незнакомов

Навършиха се 100 години от рождението на известния ни писател-хуморист Петър Незнакомов (1920 - 1997). Името му е Петър Димитров, но получава псевдонима Незнакомов от Павел Вежинов в Гнездото на стършелите – в „Стършел“. По-късно Незнакомов става зам. главен редактор на вестника. Работил е във в. „Литературен фронт“, издателство „Български писател“, сп...

публикувано на 19.10.20 в 16:29

"В" като Вагина

Появата на книгата „В като Вагина“ предизвика вълна от скандали и отново раздели обществото ни на две. На една група, които са готови да съдят и заклеймяват, и на други, които осъзнават нуждата от адекватно и съвременно издание за сексуално образование и здраве. „В като Вагина“ e илюстрирана книга за момичета, но е подходяща и за жени от всички възрасти...

публикувано на 19.10.20 в 15:10