Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивалът „Барток плюс“ в Мишколц представен от Росица Кавалджиева

Снимка: @bartokpluszoperafesztival

Мишколц се превръща в едно голямо туптящо сърце, което пулсира във фестивалния ритъм. Това мое усещане споделиха и други хора на изкуството – режисьори, оперни певци. В залите на Националния театър на Мишколц, който е най-старият в Унгария, основната – класическа в червено и златно, и външната – модерна, се поставят оперни спектакли. Пред сградата артисти от балетната трупа изнасят подгряващи кратки улични представления без билет за всички граждани и гости на Мишколц, които се събират по главната улица. По площадите се правят класически, рок и джаз концерти за малки и големи. Всяка година фестивалът подарява на публиката и по един оперен спектакъл под звездите на различни знакови места. Гостувам за трети път на фестивала „Барток плюс“ в Мишколц и всеки път откривам нови гледни точки и към този форум, и към този град.

Тази година имах възможността да се запозная и да разговарям със създателя на фестивала Петер Мюлер – известен унгарски поет дисидент, филмов и театрален режисьор и поп рок музикант.

„Управата на града ме попита: Защо не направиш фестивал? Те знаеха, че създавам фестивали, защото вече бях направил Фестивала Sziget на Обудай в Будапеща, който днес е сред най-големите в Европа. Отговорих: Какъв вид фестивал искате да направим тук? Казаха ми: Защо не направиш международен оперен фестивал? Не само сградата беше оптимална с тези 5 сцени в нея, но имахме и добра оперна трупа. Опитахме и първата година пожънахме голям успех. Мисля, че е въпрос и на късмет, но много известни международни оперни звезди дойдоха в Мишколц, имахме голяма кампания по музикалната телевизия Меzzo и това създаде международния облик на фестивала. Избрахме той да бъде посветен на Бела Барток и да представя трите музикално-сценични творби на композитора – „Чудният Мандарин“, „Замъкът на Херцога Синята брада“ и „Дървеният принц“. Това не беше достатъчно за голям фестивал, затова решихме да бъде Барток плюс нещо – Верди, Пучини, Моцарт през годините, всички популярни оперни композитори“.

Какво още сподели Петер Мюлер чуйте в звуковия файл, а от 14.30 часа може да чуете разказa на Росица Кавалджиева, както и срещите ѝ с музиковеда Джанлуиджи Матиети, с режисьора Паоло Паница, тенорите Хектор Лопес Мендоса и Михаил Михайлов, и българите живеещи в Мишколц  Мария Николаева и Янош Вълчев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05