Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ростислав Йовчев – Българската музика заслужава да бъде пропагандирана

БНР Новини
Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

В последния петък на месец септември в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с Ростислав Йовчев. Той е професор по пиано в Националната музикална академия „Панчо  Владигеров“ в София. Лауреат е на редица наши и международни конкурси. Носител е на „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци” в две категории – „Инструменталисти” и „Музикална критика” за 2011 г. В последните години програмите на клавирните му рецитали са изцяло тематично посветени на определени автори и епохи.

Репертоарът му обхваща всички стилове, като в него влизат някои мащабни и рядко изпълнявани творби – „Вариации по валс на Диабели“ от Бетовен, „Голяма соната” от Чайковски, Сюита „Иберия” от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много български творби, сред които и Концерт за пиано и оркестър №4 от Панчо Владигеров. През периода 2006-2008 година пианистът изпълнява цикъла „Клавирните концерти на Бетовен”, съпровождан от Шуменската филхармония. Така той се нарежда сред малцината български пианисти, които са представили тези творби интегрално на наша сцена.

Повече за кариера на проф. Ростислав Йовчев, интересите и бъдещи проекти ще научите в предаването „Български изпълнители“ на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък (27 септември) от 23.00 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.