Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде медиацията може да помогне

Свилена Димитрова, Анелия Торошанова, Надя Банчева, Юлия Раданова и Захари Генов в студиото на „Законът и Темида“
Снимка: Росица Михова

Медиационни техники са били използвани в много ситуации- в основата на създаването на Швейцария стои един от най-известните актове на политическа медиация. Миротворчески мисии провежда и норвежкият дипломат Фритьоф Нансен. Във време на остри конфликти, глад и ужасяващи събития след Октомврийската революция от 1917 г. и Гръцко-турската война от 1919-192 г. като активен дипломат и върховен комисар за бежанците на Обществото на народите и с цел запазване на мира той измисля специален документ, даващ право на военновременните и политически бежанци да пътуват безпрепятствено по света и да се заселват.

Заради Нансеновия паспорт хиляди български бежанци от Западна Тракия  успяват да стигнат мирно от България през 1922 г., а милиони руснаци и арменци успяват да се спасят от репресии.

Повече за историята на медиацията можете да прочетете в книгата на Катина Клявкова „В храма на медиацията“.

Какво е медиация? При какви спорове е ефективна тя? Каква е ролята на медиационните центрове към съдилищата? Има ли нужда от законодателна промяна за повишаване на дейността им? Има ли неизползван потенциал процедурата по медиация? При какви конфликти може да се мисли за задължителна медиация? Каква е ролята на медиацията при родителски спорове?

Отговорите на тези въпроси можете да чуете в звуковия файл. Гости в студиото са: Свилена Димитрова, адвокат-медиатор, член на УС на ПАМБ и бивш председател на Центъра за медиация към съда, Надя Банчева, адвокат-медиатор, председател на Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС, Юлия Раданова от Професионалната асоциация на медиаторите в България и Института за медиация и управление на спорове. Ще чуете и гледната точка по темата на Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18