Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новият сезон на СО на БНР

БНР Новини
Снимка: архив

Концерти в зала „България“ и в НДК, една опера и млади гостуващи солисти – така може да се резюмира накратко сезонът на нашия оркестър. Освен това продължава активната студийна звукозаписна работа, в която се акцентира върху записи на „творби от български композитори – от класиците, както и нови пиеси. „Ще спомена само поръчаната и вече готова симфонична поема на Цанко Минкин. Мисля, че всеки сезон можем да си позволяваме да поръчваме поне по едно ново произведение на съвременен български композитор, което да изпълним и запишем. Така се прави в цял свят“ – казва диригентът на състава Марк Кадин.

Събитие в новия сезон ще бъде концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ на Чайковски в зала 1 на НДК на 21 декември. Партията на Татяна ще изпълни Красимира Стоянова, а диригент ще бъде Павел Балев. В останалите роли публиката ще чуе Атанас Младенов, Михаил Михайлов, Виолета Радомирска, Иво Станчев.
Сред останалите солисти през този сезон са българите Албена Данаилова, Иво Върбанов, Александър Сомов, Симеон Гошев, както и млади звезди, лауреати на световни конкурси – Константин Емелянов, Йохан Долене, Лукас Генюшас, Альона Баева, Андрей Йоница.

На 5 юни сезонът ще бъде закрит с Меса в до минор на Моцарт, а първият концерт е на 30 септември. В програмата са включени първият клавирен концерт на Чайковски, който ще бъде изпълнен от Константин Емелянов и симфония №5 на Прокофиев.

Всички събития от сезона на оркестъра се излъчват директно по програма „Христо Ботев“.

В звуковия файл чуйте интервюто с диригента Марк Кадин.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като директор тя подема инициативата, за привличането на нови специалисти с цел развитието,..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.09.20 в 15:32
Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага: •..

публикувано на 28.09.20 в 13:50

112 години от рождението на Марин Големинов

На 28 септември се навършват 112 години от рождението на големия български композитор, диригент и музикален педагог Марин Големинов. Възпитал поколения музиканти, акад. Големинов формира с творчеството си характерни за българската музика стилистични насоки, свързани с фолклора и неговото авторско претворяване. Роден е през 1908 година в Кюстендил...

публикувано на 28.09.20 в 10:30

Поредица концерти на Колегиум "Осанна"

Проектът „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“ е посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Основните му цели са да допринесе за съхранението и разпространението на християнската интерпретация в изпълнението на класически творби, за популяризирането и създаването..

публикувано на 27.09.20 в 09:10