Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да дадем сигнал на/за БНР

Председателят на СЕМ София Владимирова обявява решението на Съвета за електронни медии да поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов
Снимка: БГНЕС

Тази събота в “Мрежата” продължава с анализите за състоянието на Българското национално радио и медийната страна в България. Ден преди предаването, петък (27.09.) Съветът за електронни медии проведе извънредно заседание, в което призова директора на БНР Светослав Костов да подаде оставка в рамките на 7 дни. Отново в петък Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проучване на фактите, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР на 13 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството на радиото.

В свое интервю за bTV от събота (28.09.) директорът на БНР заяви, че не възнамерява да депозира оставката си. В четвъртък (26.09.) пред радиото се проведе протест в подкрепа на искането Светослав Костов да напусне поста генерален директор, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, под надслов “Да дадем сигнал”.

Всичко това се случи в рамките на само една седмица.

В предаването ще чуете анализите на доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, Светослав Терзиев, член на управителния съвет на Съюза на българските журналисти и преподавател във ФЖМК, Илия Вълков, член на управителния съвет на Асоциация на европейските журналисти, Полин Адес-Мевел, наблюдател на Репортери без граници за ЕС и Балканите. В началото на звуковия файл пък, ви представяме мненията на част от протестиращите пред радиото от 26.09. - Пламена Игнатова от инициативата “Няма дъно”, Румен Леонидов, журналист и поет, Кристина Христова, бивше председател на АЕЖ, Тони Николов, главен редактор на портал и списание “Култура”, Емилия Милчева, журналист и Евгений Дайнов, политолог.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54

„Виждам чрез музика“ – лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.  19 незрящи деца и младежи получиха стипендии за 48 часа музикални уроци и над 90 часа индивидуални репетиции.  Боян Симеонов , управител на RockSchool и фондация „Музика за България“, е Главен герой в “Нашият ден“...

обновено на 26.02.21 в 14:27
Гл.ас. д-р Марина Стефанова

Второто национално проучване на състоянието на КСО в България

На 26 февруари излизат резултатите от второто национално проучване на състоянието на корпоративната социална отговорност (КСО) и устойчивост в България 2020. Проучването дава отговори на въпросите – какви са стратегиите и практиките по корпоративна устойчивост и обществена отговорност (КСО) на ТОП300 работодатели в страната и как се променя..

публикувано на 26.02.21 в 13:51
София Владимирова,СЕМ

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията – какво е новото

През тази седмица беше планирано в парламентарната комисия по културата и медиите да бъде обсъден проектът за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от Министерския съвет. Измененията предвиждат нов принцип на финансиране на БНТ и БНР . Предлага се те да получават трансфер от държавния бюджет.  С проекта за промени се отменят..

обновено на 26.02.21 в 12:30