Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да дадем сигнал на/за БНР

Председателят на СЕМ София Владимирова обявява решението на Съвета за електронни медии да поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов
Снимка: БГНЕС

Тази събота в “Мрежата” продължава с анализите за състоянието на Българското национално радио и медийната страна в България. Ден преди предаването, петък (27.09.) Съветът за електронни медии проведе извънредно заседание, в което призова директора на БНР Светослав Костов да подаде оставка в рамките на 7 дни. Отново в петък Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проучване на фактите, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР на 13 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството на радиото.

В свое интервю за bTV от събота (28.09.) директорът на БНР заяви, че не възнамерява да депозира оставката си. В четвъртък (26.09.) пред радиото се проведе протест в подкрепа на искането Светослав Костов да напусне поста генерален директор, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, под надслов “Да дадем сигнал”.

Всичко това се случи в рамките на само една седмица.

В предаването ще чуете анализите на доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, Светослав Терзиев, член на управителния съвет на Съюза на българските журналисти и преподавател във ФЖМК, Илия Вълков, член на управителния съвет на Асоциация на европейските журналисти, Полин Адес-Мевел, наблюдател на Репортери без граници за ЕС и Балканите. В началото на звуковия файл пък, ви представяме мненията на част от протестиращите пред радиото от 26.09. - Пламена Игнатова от инициативата “Няма дъно”, Румен Леонидов, журналист и поет, Кристина Христова, бивше председател на АЕЖ, Тони Николов, главен редактор на портал и списание “Култура”, Емилия Милчева, журналист и Евгений Дайнов, политолог.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семената, от които се раждаме

В края на XVIII век големи части от северноамериканските земи все още са колонии на Британската империя. По това време тя воюва с Франция в така наречената "Индианска война", прераснала в на практика седемгодишен световен конфликт за надмощие. Именно тази война слага началото на идеята за независимост на териториите, които днес познаваме под..

публикувано на 17.05.21 в 16:15
Епископска базилика

Човекът, който спря багерите

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324), дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г...

публикувано на 17.05.21 в 15:11
Панагюрско съкровище

Панагюрското златно съкровище и ролята на случайността

Девет от най-прочутите предмети, откривани на територията на България. Девет златни предмета, чрез които са представени богове и герои, глави на свещени животни, митологични същества.  Девет златни предмета с ритуални функции.  Експертите продължават да разкриват тайните на Панагюрското златно съкровище. Приказката започва на 8..

публикувано на 17.05.21 в 13:41

Боряна Кръстева – пътешественик по душа и разказвач по призвание

Боряна Кръстева копирайтър, маркетинг специалист и журналист. От 2014 г. поддържа “Пътеписаници“, личен блог, чрез който популяризира интересни места. “Добре дошли в Пътеписаници! Аз съм Боряна – пътешественик по душа и разказвач по призвание. Обичам българското село – пъстро на добри помисли и искрени усмивки, където думата е..

публикувано на 17.05.21 в 11:50

Ловни огради в горските територии – кой контролира изграждането

Кой контролира изграждането на ловни огради в горските територии? Защо туристи и ловци от страната алармират за феодализиране на българските гори? Над 470 хил. декара земи са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна. Повечето – контролирани от 50 частни фирми. Това твърдят от екипа на организацията..

публикувано на 17.05.21 в 10:29