Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кой не разбира мястото на културния мениджмънт

БНР Новини
Светлана Тарашоева, Даниела Урем, Лидия Върбанова
Снимка: Мариана Ганчева

Преосмисляне на мястото на културния мениджмънт и културните политики в метамодерното общество е темата на лекцията, която ще изнесе в Гьоте институт Даниела Урем от Хърватия.

Тя е ръководителка на Департамента за култура към Университета в Риека, който е основала през 2012 година. Основателка и художествен директор на Doors Art Фондация (от 2004 год.), след като работи в музея по програмата за Държавната фондация за изкуство.

Даниела Урем в момента работи същевременно върху няколко платформи в университетските проекти, свързани с културното развитие и културната политика на Университета в Риека и активно е включена в различните форми на международно културно сътрудничество. Днес тя и професор Лидия Върбанова ни гостуват във „Време и половина“. Проф. Лидия Върбанова има професионален опит като консултант, преподавател, изследовател и мениджър в над 60 страни. Нейното професионално портфолио се фокусира върху разработването на културни политики и мениджърски стратегии, предприемачество и иновации, икономика и финансиране, управление на проекти, организационно развитие и онлайн технологии, със специален акцент върху изкуствата, културата и творческите индустрии.

Проф. Върбанова е била постоянен и гостуващ професор в престижни университети и учебни центрове в Европа, Канада, Кавказкия регион и Централна Азия и е носител на редица отличия. В момента ръководи магистърска програма по мениджмънт на сценични изкуства и индустрии в НАТФИЗ.

С проф. Лидия Върбанова и Даниела Урем говорим за това, каква е ролята на културния мениджмънт днес и има ли нужда от нов подход в културната политика? 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора.  В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна ” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда –..

публикувано на 30.06.22 в 15:30