Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първи фестивал на камерната опера

От 2 до 6 октомври в дома на културата „Средец“ ще бъдат представени дванадесет камерни пиеси. Идеята е на режисьора Петко Бонев, който открива единомишленици и това са: Старозагорската опера, Софийска филхармония – вокален ансамбъл „Bella voce“, „Quarto Quartet“, Академичният оперен театър към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Симфониета - Враца, мим-формация „Жар“ и студенти от НАТФИЗ, Small Opera Theatre и др.

Фестивалът ще отбележи 360 години на Хенри Пърсел, 120 години на Франсис Пуленк и 130 години на Жан Кокто.

Ето накратко програмата, а освен това има и изложба, и срещи-разговори с артистите:

2 октомври 2019
• 19.30 часа – „Абделазер или Омъщението на Мавъра“ и „Тимон от Атина – Маска“ на Хенри Пърсел представени от Small Opera Theatre
• 20.30 часа – „Нощта на белите коне“ – импресия с участието на студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и членове на фестстудио „Жар“.

3 октомври 2019
• 19.30 часа – „Дамата от Монте Карло и „Пътищата на любовта“ на Франсис Пуленк
• 20.00 часа – „Комарджията“ от Луиджи Керубини, постановка на Академичен оперен театър към АМТИИ - Пловдив и камерен оркестър към НУМТИ - Пловдив

4 октомври 2019
• 19.00 часа – „Бохеми“ от Джакомо Пучини със Симфониета - Враца, и Младежки оперен театър към „Софийски оперни семинари“

5 октомври 2019
• 11.00 часа – „Пинокио“ от Александър Йосифов постановка на – Small Opera Theatre
• 19.00 часа – „Старите Майстори“, камерен оперен спектакъл от произведения на Монтеверди, Пърсел, Хендел с участието на вокален ансамбъл „Bella voce“, „Quarto Quartet“ към Софийската филхармония

6 октомври 2019
• 19.00 часа – „Махагони“ и „Седемте смъртни гряха“ от Курт Вайл, „Напред и назад“ от Паул Хиндемит – постановки на Държавна опера - Стара Загора.

В звуковия файл може да чуете подробния разказ на Петко Бонев за фестивалните представления, както и плановете за развитието на новия фестивал на музикално-сценичните изкуства, който се проведе за първи път тази година през септември в гр. Петрич.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като директор тя подема инициативата, за привличането на нови специалисти с цел развитието,..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.09.20 в 15:32
Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага: •..

публикувано на 28.09.20 в 13:50

112 години от рождението на Марин Големинов

На 28 септември се навършват 112 години от рождението на големия български композитор, диригент и музикален педагог Марин Големинов. Възпитал поколения музиканти, акад. Големинов формира с творчеството си характерни за българската музика стилистични насоки, свързани с фолклора и неговото авторско претворяване. Роден е през 1908 година в Кюстендил...

публикувано на 28.09.20 в 10:30

Поредица концерти на Колегиум "Осанна"

Проектът „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“ е посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Основните му цели са да допринесе за съхранението и разпространението на християнската интерпретация в изпълнението на класически творби, за популяризирането и създаването..

публикувано на 27.09.20 в 09:10