Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гласове и лица от СО на БНР – Галина Койчева

Снимка: БНР

В първата петъчна вечер на месец октомври предаването „Български изпълнители“ ще запознае почитателите на класическата музика с личността и изкуството на концертмайстора на националния ни радиооркестър – цигуларката Галина Койчева. Родена през 1981 година във Варна, пътят на музикалното ѝ израстване преминава през музикалното училище „Добри Христов“ в родния ѝ град, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и в майсторските класове на Минчо Минчев, Ифра Нийман, Кеворк Мардиросян и Андраш Киш. Нейният безспорен изпълнителски талант получава заслужено признание. Тя е лауреат на престижни конкурси като „Светослав Обретенов“, „Добрин Петков“, „Панчо Владигеров“ и „Musicians of the new millennium“. Като концертиращ изпълнител Галина Койчева е солист на редица български оркестри като Варненската, Шуменската и Бургаската филхармония, Добричкия камерен оркестър, Оркестъра на Класик ФМ радио, симфоничните оркестри на Пазарджик, Сливен и на БНР, както и на Фестивалния оркестър от Токио.

В областта на камерната музика се изявява като член на Арт формация „Лот Лориен“ (1999-2010), с която гастролира в редица страни в Европа и Азия и издава четири албума, а от 2005 до момента е член на трио „Арденца“, с което през 2009 става лауреат на приза „Кристална лира“. Кариерата ѝ на концертмайстор започва още през 2004 година в „Junge Donaub Philharmony“ (Германия), а от 2007 е концертмайстор на СО на БНР.

Освен като изявен изпълнител, в последните години Галина Койчева се утвърждава като един от успешните български педагози. Изкуството ѝ ще достави истинска естетическа наслада на слушателите на националната програма „Христо Ботев“.

петък, 4 октомври, от 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сценичните срещи и образи на Александрина Пендачанска

Особено удоволствие е да подготвяш предаване за човек, когото познаваш лично и чиято кариера следиш от най-първите стъпки на сцената. Собътната оперна вечер е посветена на творчеството на Александрина Пендачанска , певицата покорила сърцата на любителите на операта на едни от най-големите оперни сцени. Това е и певицата, която често се завръща за..

публикувано на 31.10.20 в 08:10
Янка Хекимова, орган

Радиооркестърът отново свири под палката на Константин Илиевски

Талантливият млад български диригент Константин Илиевски, който през юни 2018-а закри сезона на радиосимфониците с впечатляваща програма от творби на Брукнер, Малер и Рихард Щраус, отново застава пред оркестъра със стилна концепция. Концертът в петък вечер ще премине под знака на френската органова музика. Ще прозвучат Концерт за орган, тимпани и..

обновено на 30.10.20 в 12:20

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание. Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да..

публикувано на 30.10.20 в 10:06
Илюстративно изображение

Изпята поезия: Не чакай обяснени дни…

Будилник, реактивен дим, таксита. Напусто времето скъпим – отлита. Напусто ни гнети греха несбъднат, ръцете дарове държат – оскъдни. С ръце, издрани от метал и кремък, раздай, каквото си събрал, навреме. Раздай сполуката, раздай бедата – такъв е твоят знак – без край, без дата. Не чакай обяснени дни – излишно е. Над нежността се наклони, не дишай...

публикувано на 29.10.20 в 18:03

Започва „Музиката с много лица“

Първият по рода си фестивал „Музиката с много лица“ се открива на 30 октомври в Музея „Борис Христов“. Директорът на музея Елена Драгостинова сподели: "Това заглавие „Музиката с много лица“ го сложих, както се слагат заглавия на текстове. Като напишеш текста и след това разбираш всъщност къде точно е поантата." В периода от  30 октомври до 23 ноември..

публикувано на 29.10.20 в 17:46