Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Грузия с любов

Сванетия, Голям Кавказ, Грузия
Снимка: Теодора Кръстанова

Мира БаджеваЗнаете ли, че грузинците си представят слънцето като жена, а не като мъж? За Грузия говорим с Мира Баджева, журналист и издател, за философията на хората, които обичат виното, наздравиците и държат на силните семейни връзки.

„Неотдавна се върнах от Грузия. Там е традиция да се вдигат тостове. И всеки тост звучи като поема. Сега ще вдигна и аз наздравица – за нашия живот и за нашите победи. В Грузия всеки тост завършва с Гаумарджос! – превежда се буквално „За победата ни!“, защото победите са много важно нещо в малка държава от 5 млн. души, сражавала се за независимостта си хилядолетия.“

Това пише Мира Баджева, журналист, издател, и тези нейни думи са повод за един разговор. Защото тя казва, че за първи път отива в Грузия. А много е мечтала за това място.

Грузинците са царете на пира, на угощението, разказва Мира Баджева. С нея говорим не само за виното и за историите, които звучат като притча, но и за това как се разбира тъканта на един народ, както тя казва. И как всяко пътуване започва всъщност през културата, през литературата, през киното.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.