Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страда ли медийната свобода в Европа

Снимка: БГНЕС

Няма безплатен обяд, същото се отнася и за информацията, смята проф. Милко Петров. Като преподавател по чуждестранна журналистика в ФЖМК към Софийския университет "Св. Кл. Охридски", той следи развитието на медиите по света и неминуемо прави съпоставка със случващото се у нас: 

"Свободата на словото винаги е страдала, винаги е била под натиска на властта, преди време на църквата, сега на определени корпоративни и други интереси. Свободата на словото е също така релативно (относително) понятие. Няма абсолютна свобода на словото."

Проф. Петров подчерта, че генерално трябва да бъдат изяснени двата възгледа въобще за ролята на журналистиката: "Единият възглед е, че журналистиката предлага информация, услуги, коментари, равнопоставени към всички. А другата – вкоренена европейска традиция – че журналистиката трябва да изпълнява и някаква социална мисия, т.е. да пропагандира определени идеи, ценности, да заема позиции. Американската гледна точка е ясна – това е либералната гледна точка – даваме идеи, ценности и услуги. А европейската винаги е била по някакъв начин пристрастена към определена позиция."

Според преподавателя друг е въпросът при обществените медии, те трябва равнопоставени към всички: "Там, ако изразяваш позиция, тя трябва да бъде балансирана с позицията на някой друг. Това е един от основните принципи на журнализма". Проф. Петров цитира големия журналист Йосиф Хербст: "Безстрастен или безпристрастен журналист няма. Това означава да си журналистически евнух". А не можеш да бъдеш евнух в една такава професия, която предполага и страст, и убеденост, и прецизност, и точност. Нашите обществени медии все пак успяват да изразяват многогласието на обществото", каза проф. Петров.

Подобно на много други експерти в областта, а вероятно и на всеки граждански ангажиран човек, проф. Петров е на мнение, че свободата на словото в Централна и Източна Европа, та дори и в Западна, страда. Но с това изглежда не откриваме топлата вода, нито пишем нова история. В „Какво се случва“ проф. Милко Петров ни разказа повече за медийната свобода в Европа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35