Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Антон Станков: Анонимността създава фалшива гаранция за сигурност

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР

Бетина Жотева: В СЕМ никога не сме били безотговорни

БНР Новини
Анелия Торошанова, Мария Стефанова, Захари Генов, Антон Станков и Бетина Жотева
Снимка: Росица Михова

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР. Така коментираха ситуацията в БНР в студиото на "Законът и Темида" Бетина Жотева, член на СЕМ; Мария Стефанова, медиен експерт, бивш председател на СЕМ, и адвокат Антон Станков, бивш съдия и бивш министър на правосъдието. Те изразиха и своите становища по отношение на фалшивите новини и медийната манипулация. 

Бетина Жотева определи нападките към СЕМ като "несправедливи и прибързани". Членът на СЕМ разказа за огромния и безпрецедентен медиен натиск: "Предвид факта, че съдът още не се е произнесъл по подадените сигнали, свързани със смяната на ресора на журналистката Силвия Великова, свалянето ѝ от ефир и спирането на сигнала на програма "Хоризонт". Още няма данни, че между отделните събития има връзка“ – изтъкна тя.

Също така, Жотева подчерта, че в СЕМ не са били безотговорни в избора на генерален директор на радиото и че концепцията на господин Светослав Костов е била убедителна.

Според експертите: "Радиото (както и телевизията) има сериозен финансов проблем и ако това не се оправи със закон, нищо няма да се подреди", изтъкна още Жотева и подчерта, че вътре в самото радио има сериозно разделение в заплащането.

По отношение на разликите в заплащането в самото радио и дали може да се говори за свобода на словото, при положение че едни журналисти вземат 5000, а други – 600 лв., Мария Стефанова изтъкна, че "финансовата част от концепциите на следващите кандидати за директорския пост ще бъде много важна и подробно разглеждана":

"Избраният за изпълняващ длъжността директор Антон Митов е в незавидна позиция, тъй като ще трябва да се справя с последствията от кризата – каза още тя и припомни времето от 1999-2000 г. – когато е работила в БНР и се е налагало тогавашният екип да превъзмогва криза от подобен мащаб" – каза Стефанова.

Жотева допълни, че Митов има правомощията на генерален директор. Изискванията към него, които са спазени при избора му, са същите: да има 5 години стаж в радиото, да е заемал ръководна длъжност, да се ползва с авторитет в самото радио. Няма изискване в закона дали Антон Митов трябва да спазва за тези 3 месеца концепцията на Светослав Костов. Жотева подчерта, че има недомислие в закона по отношение на Управителния съвет – УС си остава, докато не му изтече мандатът, дори след това при избора на нов генерален директор, до изтичането на мандата на този УС, той не може да бъде сменен, ако не си подаде сам оставката (членът на УС).

Колкото до фалшивите новини и начините да се справяме с дезинформацията, Бетина Жотева посочи ясно, че:

Вероятността да чуете фалшива новина от радиото или от телевизията е минимална. Там хората застават с името и лицето си. Интернет е мястото, където фалшивите новини разцъфтяват и се налага да има регулации.“

„Намираме се в подменена среда, която сами създадохме, и сега трябва да се борим с нея – подчерта Мария Стефанова. Според нея единен регулатор не би проработил: 

„Всеки трябва да си дава сметка, че е автор на всичко, което публикува в интернет пространството си, а решението на проблема с дезинформацията би дошло със саморегулация. И припомни измененията в Директивата за аудиовизуални услуги – Стефанова препоръча всяко съдържание, което се качва в интернет да бъде регулирано".

„Нашият съвет се казва за електронни медии, но интернет пространството е изключено, а тази директива трябва да влезе" – допълни Жотева.

„Анонимността създава фалшива гаранция за сигурност – подчерта Антон Станков. – Анонимността в интернет обаче не е гарантирана – службите знаят."

Повече подробности можете да чуете в звуковите файлове. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Свободата води народа“, Йожен Дьолакроа - 1830 г.

„С“ като свободата

„С“ като свободата и „С“ като стереотип. Какви са границите на свободата, за вътрешната и външната свобода, за свободата от гледна точка на правото, философията и психологията. Какви са допирните точки в разбирането ни за нея и къде са противоречията ни? Свобода (лат.  libertas )  е способността на съзнанието  да мисли и действа в съответствие с волята..

публикувано на 25.01.21 в 09:00

Децата искат да разбират света без страх

Книговище.бг, платформата за насърчаване на детското четене и функционалната грамотност сред децата, започва изграждането на първата по рода си в България сериозна медия за деца от 7 до 14-годишна възраст. В нея, на език ясен и достъпен, ще се пише по всякакви важни теми, отнасящи се до съвременния свят, както и за събития, които се случват в България и..

публикувано на 25.01.21 в 08:15

Комуникацията като изкуство

Поведението на политиците, какво ни внушават и какво вижда, чува и разбира обикновеният зрител и слушател?  Какво ни показа инаугурацията на Байдън –  политическо обръщение към нацията и света, придружено от емоционална подкрепа на артистите – послание за обединение, цялост, сила и сигурност. Кои са белезите, от които зависи посланието на една реч,..

обновено на 24.01.21 в 09:57

Духовната слепота

Очите са дадени на човека от неговия Създател не само за да гледа, но и да вижда. Колко често сме се замисляли, като гледаме някого, че той е Божи образ и подобие? Колко често в природните богатства и красоти, които ни заобикалят, сме видели ръката на Създателя? Благата, които притежаваме, не използваме ли предимно за задоволяване на човешките си..

публикувано на 24.01.21 в 09:25

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15