Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Станков: Анонимността създава фалшива гаранция за сигурност

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР

Бетина Жотева: В СЕМ никога не сме били безотговорни

БНР Новини
Анелия Торошанова, Мария Стефанова, Захари Генов, Антон Станков и Бетина Жотева
Снимка: Росица Михова

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР. Така коментираха ситуацията в БНР в студиото на "Законът и Темида" Бетина Жотева, член на СЕМ; Мария Стефанова, медиен експерт, бивш председател на СЕМ, и адвокат Антон Станков, бивш съдия и бивш министър на правосъдието. Те изразиха и своите становища по отношение на фалшивите новини и медийната манипулация. 

Бетина Жотева определи нападките към СЕМ като "несправедливи и прибързани". Членът на СЕМ разказа за огромния и безпрецедентен медиен натиск: "Предвид факта, че съдът още не се е произнесъл по подадените сигнали, свързани със смяната на ресора на журналистката Силвия Великова, свалянето ѝ от ефир и спирането на сигнала на програма "Хоризонт". Още няма данни, че между отделните събития има връзка“ – изтъкна тя.

Също така, Жотева подчерта, че в СЕМ не са били безотговорни в избора на генерален директор на радиото и че концепцията на господин Светослав Костов е била убедителна.

Според експертите: "Радиото (както и телевизията) има сериозен финансов проблем и ако това не се оправи със закон, нищо няма да се подреди", изтъкна още Жотева и подчерта, че вътре в самото радио има сериозно разделение в заплащането.

По отношение на разликите в заплащането в самото радио и дали може да се говори за свобода на словото, при положение че едни журналисти вземат 5000, а други – 600 лв., Мария Стефанова изтъкна, че "финансовата част от концепциите на следващите кандидати за директорския пост ще бъде много важна и подробно разглеждана":

"Избраният за изпълняващ длъжността директор Антон Митов е в незавидна позиция, тъй като ще трябва да се справя с последствията от кризата – каза още тя и припомни времето от 1999-2000 г. – когато е работила в БНР и се е налагало тогавашният екип да превъзмогва криза от подобен мащаб" – каза Стефанова.

Жотева допълни, че Митов има правомощията на генерален директор. Изискванията към него, които са спазени при избора му, са същите: да има 5 години стаж в радиото, да е заемал ръководна длъжност, да се ползва с авторитет в самото радио. Няма изискване в закона дали Антон Митов трябва да спазва за тези 3 месеца концепцията на Светослав Костов. Жотева подчерта, че има недомислие в закона по отношение на Управителния съвет – УС си остава, докато не му изтече мандатът, дори след това при избора на нов генерален директор, до изтичането на мандата на този УС, той не може да бъде сменен, ако не си подаде сам оставката (членът на УС).

Колкото до фалшивите новини и начините да се справяме с дезинформацията, Бетина Жотева посочи ясно, че:

Вероятността да чуете фалшива новина от радиото или от телевизията е минимална. Там хората застават с името и лицето си. Интернет е мястото, където фалшивите новини разцъфтяват и се налага да има регулации.“

„Намираме се в подменена среда, която сами създадохме, и сега трябва да се борим с нея – подчерта Мария Стефанова. Според нея единен регулатор не би проработил: 

„Всеки трябва да си дава сметка, че е автор на всичко, което публикува в интернет пространството си, а решението на проблема с дезинформацията би дошло със саморегулация. И припомни измененията в Директивата за аудиовизуални услуги – Стефанова препоръча всяко съдържание, което се качва в интернет да бъде регулирано".

„Нашият съвет се казва за електронни медии, но интернет пространството е изключено, а тази директива трябва да влезе" – допълни Жотева.

„Анонимността създава фалшива гаранция за сигурност – подчерта Антон Станков. – Анонимността в интернет обаче не е гарантирана – службите знаят."

Повече подробности можете да чуете в звуковите файлове.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса. Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително..

обновено на 16.04.24 в 13:36

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите" . Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят.  В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог. По-късно те оказват силно влияние върху нейното творчеството. През 1946 г. Лика Янко постъпва в..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23