Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инициатива „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“

Снимка: uni-sofia.bg

Как признанието и успехът могат да се сбъднат на родна земя? Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и представители на бизнеса заедно създадоха инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“. Тя цели да промотира, че младите хора в България могат да имат живота и кариерата, която искат, там, където искат да живеят – тяхната родна страна. В студиото на "Нашият ден" гостуваха доц. Боряна Богданова, ръководител на „Кариерен център“ в Софийския университет "Св. Кл. Охридски", и Методи Георгиев, член на Борда на настоятелите и вдъхновител на инициативата.

Методи Георгиев разказа как се е породила идеята за инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“: 

"Заедно с доц. Седларски преди година се замислихме, че имаме нужда да споделим, че успехът не само е възможен – той се случва в България. И е възможен не само заради това, което бизнесът предлага, но и заради това, което образователната система предлага като възможности. Нашите колеги и клиенти извън България са впечатлени не от инфраструктурата, те са впечатлени от младите хора, техните таланти и структурираното образование, което те получават."

Стопанският факултет беше домакин на дискусията #StartUpTheBeat, част от инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“. СУ стана домакин на една естествена симбиоза между бизнеса и образованието, която се случва на практика в университета, защото не е тайна, че ако има проблем, в който може да се спъне българската икономика, това е липсата на кадри. Доц. Боряна Богданова обясни защо е важно за студентите бизнесът да бъде там, където те се образоват: 

"Ние живеем в една ера, в която знанието е много свободно достъпно. На практика, за да привлечеш младия човек, трябва да разбираш неговите потребности. Младият човек има нужда да бъде активен, да бъде провокиран с нещо интересно и да се учи от първо лице. С личния пример, присъствието на ментори в час, работата по реални казуси, които на практика скъсяват тази дистанция между пазара на труда и академията, са ключов фактор за успеха на едно висше учебно заведение. Аз много се радвам, че Алма матер е новатор и съвместно с бизнеса и с подкрепата на целия борд успяваме да осъществим тази инициатива. Тя е важна не само за подобряване на качеството на образованието, но и защото поставя младия човек в центъра на събитията."

Най-важното за един млад човек е да бъде мотивиран, ако е мотивиран, нищо вече не може да го спре по пътя към успеха. Ето кои са личностите-вдъхновители: Максим Майер, който беше от първите, подел инициативата, човек с изключителен професионален опит, но и с опит в медийното пространство, доц. Теодор Седларски, инициатор на програмата, Деси Банова, която със своя ентусиазъм се включи, и Методи Георгиев,член на Борда на настоятелите. 

Инициативата на Софийския университет е в отговор на потребността за интегриране на бизнес средата в обучението и разбирането в младите на нуждата от качествено и практично ориентирано образование, което могат да получат в България. В програмата на инициативата са включени публични събития, лекции, дни на отворените врати и много други дейности, свързани с популяризиране на перспективите за добро образование, кариерно развитие и качествен живот на младите българи в родната им страна. Cargill в България подкрепи Софийския университет в тази инициатива, като предоставя възможности на младите хора да работят в България, да се реализират професионално у нас и да бъдат успешни.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И рибар съм, и ловец съм, и… билкар съм

В празничното еньовденско предаване на "И рибар съм, и ловец съм" се разказва за ежегодните Витски празници и риболовния турнир в луковитското село Ъглен, което събра малки и големи любители на риболова, а също така и много ценители на рибните ястия. За историята на празника, красотата на поречието на Вит и благодатта, изсипала се над това целунато..

публикувано на 28.06.22 в 17:20

Ваканция, здравей!

Мечтаните летни дни за учениците – време за почивка, четене на задължителни книги или месеците, в които родителите се опитват да запълнят времето на своите деца и да "наваксат" пропуските в техните знания. Къде е златната среда и трябва ли да я търсим?  Трудно ли се създава мост между деца – родители – училище? Яна Алексиева е магистър от СУ по..

публикувано на 28.06.22 в 12:00

Кои са работещите политики за стимулиране на иновациите

В период на политически турболенции, растяща инфлация и кризи – кои са работещите политики за стимулиране на иновациите и по какъв начин може да бъде създадена среда, която подкрепя развитието на икономиката чрез прилагането на иновативни методи и нови технологии? В ЕС изоставаме в иновациите, сравнено със САЩ и някои азиатски страни. Защо иновациите..

публикувано на 28.06.22 в 10:15

Какво се случва с българските чартърни полети?

73% от европейците планират да пътуват през следващите 6 месеца. 60 на 100 от тях планират да пътуват повече от веднъж. Това проучване посочва като най-ентусиазирани пътешественици през лятото на 2022 г. – поляците, испанците и нидерландците. Трима от четирима в тези държави планирали летни пътувания, сочат данни на Европейската комисия по..

публикувано на 27.06.22 в 12:37
Пламен Старев

Пламен Старев: България – Европейската врата към Изтока

Той е един от българските журналисти, които има десетилетен опит точно в областта на туризма и на културното наследство, както и на туристическата индустрия. Представител на България на отговорни туристически форуми. За новините от последния Средиземноморски туристически форум разказва в "Нашият ден“ Пламен Старев , генерален секретар на АБУЖЕТ –..

публикувано на 27.06.22 в 12:10