Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съхранението на документа – къде, как, защо

Народна библиотека „Св. св Кирил и Методий''
Снимка: Борис Димитров

Кръгла маса на тема „По дирите на безценни документи“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се провежда на 24 октомври. На кръглата маса експерти от НБКМ презентират по темата „Опознаване на книжовното наследство – традиции и перспективи“. От изложението се разбира как документите, преминали през бурите на времето, „извървяват“ пътя до читателя. Срещаме се с процеси като аноксия (обезпрашаване), реставрация, дигитализация, представяне на документа в сайта и неговото съхраняване за бъдещите поколения.

Предаването „Премълчаната история“ поставя в центъра си съхраняването на паметта за малко известни и дори неизвестни лица и личности от българската политическа и културна история – един вид съхраняване на документи и предаването им до широката аудитория. Затова броят на 23 октомври е посветен на сходната дейност, извършвана от регламентираните български институции в същата посока.

БНР е асоцииран партньор по проект за изграждане на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По този проект между БНР и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ има подписано споразумение за сътрудничество. Партньорите по проекта са общо 15 – университети, научни институти, БАН, БНТ.

Едната от дейностите е изграждане на инфраструктура, която ще позволи с помощта на новите технологии да се представи културното, медийното, архитектурно движимо и недвижимо наследство на България.

За параметрите на проекта и предстоящата кръгла маса разказват проф. Емануел Мутафов от Института по изкуствознание на БАН и д-р Бояна Минчева от Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Доц. Михаил Груев, директор на ДА „Архиви“, споделя как попадат и се съхраняват документите в агенцията.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човеколюбиво училище

Ученикът човек ли е? Въпросът е напълно безсмислен… докато не се сблъскате с претоварената с излишна информация програма на децата, не поносите препълнената с луксозни учебници раница или не попаднете на родителска среща, в която се говори за учебни предмети, изисквания, правилници, санкции, но не и за човешките същества, заради които уж е..

публикувано на 26.10.21 в 09:50

Еврика! Успешни българи: Васил Николов и усещането за общност в науката

Васил Николов е едно от онези момчета, които се връщат с медали след всяко свое участие в олимпиадите по математика и физика. Носител е на стипендия „Еврика“, запален е по точните науки и може разпалено да разказва за красотата на физиката. И когато го карам да се представи сам, Васил ми казва, че е студент в първи курс в Софийския университет и учи..

публикувано на 25.10.21 в 17:51

Българи в Тюмен

За малката българска общност в западносибирския град у нас не се знае почти нищо. Българите са се озовали там основно като строители. И днес няколко многоетажни жилищни блока са известни като „българските“. Връзката с България, българския език и традиции се пази в различна степен в семействата, повечето от които са смесени. Дори да не говорят..

публикувано на 25.10.21 в 17:03
Петър Теодосиев

Променящото се лице на българската наука

Обикновено, когато интервюират голям български учен, медиите неизменно питат „Защо решихте да се занимавате с наука в България?“ А ако се зачетете в списание „Българска наука“, ще видите разнообразните причини и мотиви на различни специалисти зад подобно решение. Може дори да ви споходи слаб оптимизъм, че в едно обозримо бъдеще въпросът „Защо..

публикувано на 25.10.21 в 14:23
Църквата „Успение Богородично“

Монахини гледат охлюви и пеят с ангелски гласове

Продължавам разказите си за Грузия, която е страна-прегръдка! Сега ще ви водя в манастир в селцето Уде, район Самцхе-Джавахети. На входа на църквата „Успение Богородично“ ни посреща послушницата Екатерина. На 29 години е, но изглежда много по-млада. В погледа ѝ свети непонятна за нас отдаденост. Сградата е разрушавана и достроявана, но основите ѝ са..

публикувано на 25.10.21 в 09:33