Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персонажите от комедия дел арте оживяват в София

Италианската трупа „Призма театро“ гостува със спектакъла „Светът на Арлекино“ за Седмицата на италианския език у нас

Верена Витур, маестро Карло Бозо, проф. Веселина Раева, Невена Праматарова, Дзелия Каталано и Джакомо Бишелие (отляво надясно)
Снимка: Здравко Петров

Италианският културен институт отбелязва 19-ото издание на Седмицата на италианския език с разнообразни културни събития под мотото „Италианският език на сцената“. Специално за празника в София пристига пътуващата трупа „Призма театро“. Актьорите от прочутата театрална компания на маестро Карло Бозо ще зарадват публиката със спектакъла „Светът на Арлекино“. Световноизвестният италиански режисьор, актьор и драматург маестро Бозо ще се превъплъти в образа на стария търговец Панталоне и заедно със своите актьори ще представи театралния жанр, който се развива в Италия през 16 век и е запазен и до днес там и във Франция. 

Маестро Карло Бозо е преподавател и основател на театралната школа AIDAS във Версай, Франция, където обучава актьори от цял свят в стила на средновековната италианска комедия.

Гостуващите спектакли можете да гледате на 23 октомври от 16 ч. на метростанция Сердика II – вход откъм църквата „Света Петка“ и на 24 октомври от 17.30 ч. на площад „Света Неделя“.

В „Артефир“ гостуваха Верена Витур, директор на италианския културен институт в София, маестро Карло Бозо, актьорите Дзелия Каталано и Джакомо Бишелие от трупата „Призма театро“ и проф. Веселина Раева, ръководител на магистърската специалност „Публична реч“ при НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, артистичен директор на събитието.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05