Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мик Харви от The Bad Seeds пристига в София за 11-ия рожден ден на „Аларма Пънк Джаз“

Мик Харви
Снимка: L.J.Spruyt Photography

На 29 октомври (вторник) за първи път в София пристига знаковият за австралийската рокендрол сцена Мик Харви, съосновател на The Bad Seeds, The Birthday Party и The Boys Next Door, работил рамо до рамо с Ник Кейв повече от четвърт век. Харви ще представи соловото си творчество с помощта на „дясната си ръка“ – мултиинструменталиста от Мелбърн Джей Пи Шайлоу (тук китара и беквокали), Глен Люис от The Cambodian Space Project (бас) и Стив Шели, познат на публиката от Sonic Youth, разбира се (на барабаните).

Това сборище на гиганти ще представи в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* от 21 до полунощ следващия вторник всъщност две програми: първо, песните на Джей Пи Шайлоу от излезлия този месец нов негов албум „Invisible You“ (където Харви е клавирист), и веднага след това – богата програма от 40-годишната музикална история на Мик Харви. Това означава солово творчество от последните му албуми като сингър-сонграйтър: „Sketches From The Book Of Dead“ (2011), „Four (Acts Of Love)“ (2013) и „The Fall And Rise Of Edgar Bourchier And The Horrors Of War“ (2018) – съвместно дело на Харви и Кристофър Ричард Баркър, създали заедно фикционалния образ на Едгар Буршиер, поет от времето на Първата световна война… Но също така, разбира се, ще има и песни от четирите албума на Харви, интерпретиращи творчеството на митичния Серж Генсбур, филмова инструментална музика, а… надяваме се, и някоя и друга песен от репертоара на The Bad Seeds.


Плакат: Петко Чернев

След като напуска Ник Кейв & The Bad Seeds преди десетилетие, припомняме, Харви работи усилено и със съименничката си (без роднинска връзка) Пи Джей Харви – достатъчно е да споменем само албумите ѝ „Let England Shake“ (2011) и „The Hope Six Demolition Project“ (2016), а тя самата композира за Мик песента „Slow-Motion-Movie-Star“ (записана от него още през далечната 2007 г.) Джей Пи Шайлоу пък, който освен китарист и певец е още удивителен цигулар, акордеонист и органист, е откритие за световната сцена, направено от самия Роуланд С. Хауърд.

Събитието се организира от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който същата седмица чества 11 години от създаването си, а Мик Харви е третият, и най-значим засега член на Ник Кейв & The Bad Seeds, който гостува на фестивала (припомняме множеството участия на Хюго Рейс, и скорошния гастрол на бруклинската индийка Шилпа Рей, откритие на Ник Кейв за голямата сцена).

Билети има онлайн  в системата на EpayGo  и на касите на EasyPay в цялата страна. 

И-и-и… Един специален подарък за публиката на „Аларма“:

Безплатен концерт на Анна Бо и Nocktern в Малката зала на клуб *Mixtape 5* (от 19.30 до 21 ч. на 29 октомври, същия ден) за отваряне на вечерта за Мик Харви и Джей Пи Шайлоу в Голямата зала, където началото е непосредствено след това – в 21 часа.

Анна Бо е сред най-интересните имена на новата българска инди-/дрийм-поп сцена. Академична пианистка, сингър-сонграйтър (автор на текстове, не по-малко забележителни от музиката в песните й), диджей-селектор и откривателка на нова музика, а от тази година част от екипа на Falshimento, Aнна Бо участва вече за трети път на специално събитие на „Аларма Пънк Джаз“ (първият път беше преди година, когато с квартета си откри вечерта за американската ноу уейв легенда Лидия Ланч, а вторият – това лято: на сцената преди рокендрол индийката Шилпа Рей). 

Анна Бо с квартета си в Малката зала на *Mixtape 5*, фотограф: Илиян Ружин

Краткометражното издание на Анна Бо „Dark Days“, първо от албума ѝ „Songs Of The Melancholic Princess“ насам, излиза паралелно на касета и в bandcamp в деня на концерта. С Анна Бо ще излязат и оригиналните членове на квартета ѝ Георги Малчев (китари) и Иван Шентов (бас), а специален гост на барабаните ще бъде Деян Драгиев-Даката, който свири на повечето от песните в дебютния ѝ албум.

На сцената преди Анна Бо ще свири и друг клавирен герой от по-интересната нова българска сцена – Nocktern (Стоимен Стоянов), когото отдавна не сме слушали като гост на „Аларма“ (припомняме, че в рамките на фестивала и концертната серия е участвал заедно с Йозеф ван Висем, Kayo Dot, 2henning и Eyot, а през 2016 г. избра да представи концертно първия си албум именно в рамите на „Аларма Пънк Джаз“).

Интервюта с Мик Харви, Джей Пи Шайлоу, Анна Бо и Стоимен Стоянов слушайте в понеделник, на 28 октомври, от 21.30 ч. в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ с водещ Радослав Чичев и във вторник, на 29 октомври, от 15 ч. в „Любими до болка“ по „Хоризонт“ с водещ Веселин Димитров. А на 26 и 27 октомври Харви, Шайлоу, Хауърд, Кейв, Рейс и компания (въобще, цялата мелбърнска сцена) са главни герои на тематичния дарк-пънк-блус-госпъл-уейв-рокендрол уикенд на 24-часовия Пънк Джаз стрийм на Бинар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05