Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба „Природни форми“ в Little Bird Place в София

Нова галерия за съвременно изкуство на екологична тематика отваря врати в столицата

БНР Новини

С изложбата „Природни форми“ на 30 октомври от 18.00 ч. се открива новото пространство за изкуство Little Bird Place в София. Галерията ще показва модерно и съвременно изкуство на екологична тематика на автори, ангажирани с каузата за опазване на природата и биологичното разнообразие.

В първата изложба ще видим произведенията на трима български автори – Васил Ангелов (графика), Калия Калъчева (живопис върху дърво) и Моника Найденова (обекти от стъкло). Куратори са изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today.

Те споделиха, че пространството на галерията е доста по-уютно от обичайните галерии тип "бял квадрат" и особено за любителите на природата може да се превърне в регулярна спирка в културния афиш на столицата.

Теди и Радо ни поканиха и на последната за сезона изложба от тяхната творческа резиденция в пловдивското село Царимир. В пространството SeeMeOn 29 ще видим творби на шест художнички от САЩ, Италия и Германия, както и на един млад и доста дързък български автор, завършил право, но със страст към концептуалното изкуство. Изложбата отново е обединена със софийската резиденция World of Co Artist Residency. 

И след като се потопихме в изложбите получихме и покана за предстоящите лекции на тема съвременно изкуство на 9 и 30 ноември в Дома на киното. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Живков и Емил Янев (от дясно наляво)

Аз и моите вдъхновения

В епизод 477 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора, режисьор и преподавател Димитър Живков. Димитър Живков е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ през 2007г. в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2007 г. до 2016 г. е част от трупите на ДТ “Стефан Киров“ в Сливен, ДТ "Гео Милев“ в Стара Загора и Сатиричния театър "Алеко Константинов“...

публикувано на 08.12.22 в 17:35

Нова книга на Галин Тиханов

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше представена книгата на Галин Тиханов "Световна литература. Космополитизъм. Изгнание" – избрани статии и интервюта. Залата се изпълни с едни от най-изявените български литературоведи и преподаватели, както и със студенти от хуманитарни специалности. Този интерес не е случаен, разбира се. Галин Тиханов..

публикувано на 08.12.22 в 16:10

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 4 декември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 декември. От 6 до 11 декември в рамките на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе десетото издание на Софийския международен литературен фестивал. Тази година..

публикувано на 08.12.22 в 15:09

Украински бежанци отправят "Молитва за дома" във фотографиите на Валери Пощаров

Умът и душата ти да са в пълна хармония – това навярно е всичко, което човек може да иска в живота. Звучи някак лесно, но всички добре знаем, че по-трудно от постигането на този баланс едва ли има. И все пак не спираме да се стремим към него, всъщност в това се крие и магията на човешкото съществуване. Макар всичко на този свят да е преходно, да се..

публикувано на 08.12.22 в 09:12

Ангел Маринов: Основното в тангото е страстта (видео)

Снимки: БНР, Youtube

публикувано на 08.12.22 в 08:30