Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба „Природни форми“ в Little Bird Place в София

Нова галерия за съвременно изкуство на екологична тематика отваря врати в столицата

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

С изложбата „Природни форми“ на 30 октомври от 18.00 ч. се открива новото пространство за изкуство Little Bird Place в София. Галерията ще показва модерно и съвременно изкуство на екологична тематика на автори, ангажирани с каузата за опазване на природата и биологичното разнообразие.

В първата изложба ще видим произведенията на трима български автори – Васил Ангелов (графика), Калия Калъчева (живопис върху дърво) и Моника Найденова (обекти от стъкло). Куратори са изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today.

Те споделиха, че пространството на галерията е доста по-уютно от обичайните галерии тип "бял квадрат" и особено за любителите на природата може да се превърне в регулярна спирка в културния афиш на столицата.

Теди и Радо ни поканиха и на последната за сезона изложба от тяхната творческа резиденция в пловдивското село Царимир. В пространството SeeMeOn 29 ще видим творби на шест художнички от САЩ, Италия и Германия, както и на един млад и доста дързък български автор, завършил право, но със страст към концептуалното изкуство. Изложбата отново е обединена със софийската резиденция World of Co Artist Residency. 

И след като се потопихме в изложбите получихме и покана за предстоящите лекции на тема съвременно изкуство на 9 и 30 ноември в Дома на киното. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артпространството „Винченцо“

В епизод 446 „Трамвай по желание“ среща своята публика с универсално талантливата млада актриса и балерина Василена Винченцо. Новината от последните месеци, свързана с Василена, е, че тя смело се хвърли и в театралния мениджмънт. Това стана чрез творческото пространство „Ялта Арт Руум“. Замисълът на актрисата и екипа ѝ е да създадат територия за..

публикувано на 25.01.22 в 17:45

Културни прояви по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден в памет на жертвите на холокоста. Ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира тази дата да бъде предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Възпоменателните тържества в чест на..

публикувано на 25.01.22 в 16:30
Фоайето пред Първо студио на БНР

Радиото е любов и дом

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост. Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си..

публикувано на 25.01.22 в 13:55
Греди Асса

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса , който е Главен герой в предаването. “Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да..

публикувано на 25.01.22 в 11:51

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР