Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба „Природни форми“ в Little Bird Place в София

Нова галерия за съвременно изкуство на екологична тематика отваря врати в столицата

БНР Новини

С изложбата „Природни форми“ на 30 октомври от 18.00 ч. се открива новото пространство за изкуство Little Bird Place в София. Галерията ще показва модерно и съвременно изкуство на екологична тематика на автори, ангажирани с каузата за опазване на природата и биологичното разнообразие.

В първата изложба ще видим произведенията на трима български автори – Васил Ангелов (графика), Калия Калъчева (живопис върху дърво) и Моника Найденова (обекти от стъкло). Куратори са изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today.

Те споделиха, че пространството на галерията е доста по-уютно от обичайните галерии тип "бял квадрат" и особено за любителите на природата може да се превърне в регулярна спирка в културния афиш на столицата.

Теди и Радо ни поканиха и на последната за сезона изложба от тяхната творческа резиденция в пловдивското село Царимир. В пространството SeeMeOn 29 ще видим творби на шест художнички от САЩ, Италия и Германия, както и на един млад и доста дързък български автор, завършил право, но със страст към концептуалното изкуство. Изложбата отново е обединена със софийската резиденция World of Co Artist Residency. 

И след като се потопихме в изложбите получихме и покана за предстоящите лекции на тема съвременно изкуство на 9 и 30 ноември в Дома на киното. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две от последните и най-оригинални книги на  Бруно Латур, обединени в сборник

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга " Къде да се приземим?"  или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото.  Втората книга "Къде съм?"  или уроци за..

публикувано на 04.12.23 в 15:15
Пол Маккартни

Започна турнето на Пол Маккартни в Бразилия

Пол Маккартни изнесе изненадващ концерт пред публика от 300 души в град Бразилия , съобщи Ройтерс. Пространството на изявата е сравнимо с това на клуб "Кавърн" в Ливърпул, където "Бийтълс" започват кариерата си.  81-годишният Маккартни изпълни сет от 22 песни с хитове на 'Бийтълс" и парчета от соловата му кариера.  Макар да обяви концерта..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели – Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Динков и др. Новият сборник на Института за..

публикувано на 04.12.23 в 12:58

Открито между възглавниците на дивана завещание изненада наследниците на Арета Франклин

Синовете на Арета Франклин получиха домовете на певицата благодарение на завещание, открито между възглавниците на дивана , съобщи Би Би Си.  Съдебното решение се бави четири месеца заради нечетливостта на документа и подписа малко личице в буквата "А".  Признатият документ обезсилва завещание от 2010 г., открито в дома на певицата в Детройт..

публикувано на 04.12.23 в 12:45
Рилски манастир

Рилският манастир ще получи финансова подкрепа

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на  400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир "Св. Иван Рилски".  Манастирът е символ на страната и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  В светата обител се съхраняват ръкописи, старопечатни книги,..

публикувано на 04.12.23 в 12:30