Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Карадечев: Времето е най-големият критик

Снимка: Таня Димова

Работата на творците е да разголват душите си. Точно това правят в съвместната си изложба скулпторът Атанас Карадечев и художничката Силвана Сахаг. В една обща „И… Изповед“, поместена в пловдивската галерия „Сигна“, те показват всичко, което имат, а именно – свобода и душа.

В изложбата Атанас Карадечев представя 15 пластични творби, които разказват за мечтите, без които не можем, за пътя ни заедно, но и по отделно, за всичко непреходно и ценно за човека, за полета на душата.

Атанас Карадечев, известен със своите монументални творби, е българският скулптор, който се нарежда редом до Хенри Мур в аукционна къща „Шулер“. Другото, с което скулпторът се гордее, е участието му в „Отел Друо“ – търговската къща за продажба и аукциони на произведения на изкуството, в която е продавал Ван Гог. И въпреки тези постижения, най-ценното за Атанас Карадечев е възможността да посее зрънцето на уважение към времето у своите ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

За времето като най-големия критик и за надмогването на материалното – Атанас Карадечев разказва в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира 28-и Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-то издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10