Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наградите на програма "Христо Ботев" „Златният будилник“

| обновено на 01.11.19 в 18:49 БНР Новини
13
Снимка: Ани Петрова

Денят на народните будители е и празник на програма „Христо Ботев” на БНР. Програмата за култура и образование раздава на днешната дата своите годишни награди „Златният будилник”. Те се присъждат за всеотдайна работа, будителски дух и духовна подкрепа за националната програма за култура, музика и образование. Носители са журналисти от програмата и хора, свързали с нея професионалната си съдба. 

В Първо студио на Българското национално радио се проведе церемонията по връчването на наградите "Златният будилник".

"Златният будилник" за журналистика бе даден посмъртно на дългогодишния водещ и редактор в "Артефир" Александър Михайлов.

"Александър Михайлов е един от популярните гласове на БНР, дългогодишен член на СБЖ и успешен водещ на много културни предавания по програма „Христо Ботев“. Той беше високо ценен от колегите в Радиото не само заради професионализма, но и заради неговите човешки качества. Като отговорен редактор и водещ на предаванията „Артефир“, „Какво се случва“, „Време и половина“, „Радиоенциклопедия“, „Авторът и неговата публика“, „Светофар“ и др. Александър беше и си остава един от труднозаменимите журналисти в редакция „Култура“ на програма „Христо Ботев“. Той беше екипен играч, затова и повечето от наградите, на които е носител през годините, са завоювани съвместно с колегите му от предаването „Артефир“, на което той посвети по-голямата част от краткия си, за съжаление, живот: „Христо Г. Данов“ – двукратно, Годишната награда на СБЖ – 2017, „Награда за принос към културата“ от Столична община – 2018 г. и др. Сашо, както всички го наричахме, не беше от хората, които говорят за себе си, и малцина знаеха за неговата успешна театрално-драматургична дейност. Но многобройните интервюта, предавания в БНР и незабравимите творчески срещи в ефира, са ярка илюстрация за несъмнения му принос към изкуството на културната радиожурналистика. Онова, с което Александър Михайлов беше различен от другите журналисти и водещи, е умението му да открива за слушателите хора от света на изкуството, които не са постоянно осветени от прожекторите и с присъщия само за него непринуден маниер на разговор в ефира да „извади“ наяве стойностното, изключителното в тях. Благодарение на това му режисьорско умение от едно най-рутинно интервю да създаде друго пространство, Александър Михайлов даде възможност на много талантливи хора да споделят с широката аудитория слушатели своите ценни размисли за времето, в което живеем, за театралното, музикалното и филмовото изкуство", каза Дарина Маринова, водеща в "Артефир", която прие наградата от името на близките на Александър Михайлов. 

В категорията за музикално редакторство бе отличена Цветославия Бахариева.

Наградата "Златният будилник" за звукорежисура бе присъдена на Гергана Драмалиева.

За екип или предаване наградата получи екипът на "Мрежата" – Михайлина Павлова и Николета Атанасова.

"Златният будилник" за сътрудничество получи литературен клуб "Перото" към НДК. Председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков прие наградата от директора на програма "Христо Ботев" д-р Кирил Калев.

Церемонията беше озвучена от прекрасните изпълнения на първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика квартет "Светоглас" – Даниел Спасов, Милен Иванов, Виктор Томанов и Станимир Иванов – които разкриха на гостите тайнството на българската полифония.

Радиото има способността да буди – буквално и метафорично, да свързва България, правейки видими усилията на хората на духа от цялата страна. Програма "Христо Ботев" има привилегията и отговорността да се радва на взискателна публика, на будната, невидима общност слушатели, които, по думите на заместник главния редактор Весел Цанков, са нещо като "нещатните служители" на "Христо Ботев". 

Любомира Константинова разговаря с Румен Леонидов, носител на наградата „Златният будилник“ през миналата година, за празнуването на духа, за значението на програмата, както и за това кой буди будителите на съвременна България. 

Весел Цанков отбеляза значението и ролята на "Христо Ботев" в създаването и удържането на висок професионален стандарт и обяви тазгодишните носители на "Златният будилник. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър и Георги Папакочеви

Сенките на забравените прадеди

„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии. Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от..

публикувано на 07.05.21 в 19:45
Националните награди за сценични изкуства – „Икар“

Ива Тодорова: В театъра се експериментира смело, има вдъхновение

Въпреки трудните условия, в които театрите работят в последната година, Съюзът на артистите в България вече обяви номинациите за тазгодишните награди „Икар“. За 47-и път те ще бъдат присъдени на най-добрите постижения в сценичните изкуства. „Годината беше трудна и различна, но колкото и странно да звучи, тази година са излезли 90 нови..

публикувано на 07.05.21 в 14:05
Неориентируема история 1 и 2, 2021, инсталация

Намерени и пре-създадени истории

„Този чист свят се ражда и умира, без да оставя гробници“ е названието на изложбата на Радостин Седевчев (с куратор Яра Бубнова), открита в НГ „Квадрат 500“ до 30 май. Художникът работи с намерени обекти, свидетелства за нечий минал живот, станали ненужни и анонимни след края му. Дневници, снимки, писма и прочие съдържат вълнения от случки и събития,..

публикувано на 07.05.21 в 13:55

„Тя, Цветана Манева“, разказана от Георги Тошев

Поглед навътре към Цветана Манева и към нейната мъдрост ни предлага журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея. Но не под формата на..

публикувано на 07.05.21 в 13:16
Нина Ковачева от серията “Smiles Giving, Tears Crying”, 2008 печат върху алуминий, 100 х 140 см Частно притежание

"Да колекционираш съвременно изкуство“ в НХГ

В Националната галерия (НХГ) може да видите вернисажа - "Да колекционираш съвременно изкуство". В нея ще бъде представена колекцията на Владимир Илиев. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова. Какво е мястото на съвременното изкуство в сбирките на българските колекционери? Оправдан ли е “рискът” да колекционираш съвременно изкуство? Не е ли..

публикувано на 07.05.21 в 12:01