Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите на програма „Христо Ботев“ - „Златният будилник“

| обновено на 01.11.19 в 18:49 БНР Новини
13
Снимка: Ани Петрова

Денят на народните будители е и празник на програма „Христо Ботев” на БНР. Програмата за култура и образование раздава на днешната дата своите годишни награди „Златният будилник”. Те се присъждат за всеотдайна работа, будителски дух и духовна подкрепа за националната програма за култура, музика и образование. Носители са журналисти от програмата и хора, свързали с нея професионалната си съдба. 

В Първо студио на Българското национално радио се проведе церемонията по връчването на наградите "Златният будилник".

"Златният будилник" за журналистика бе даден посмъртно на дългогодишния водещ и редактор в "Артефир" Александър Михайлов.

"Александър Михайлов е един от популярните гласове на БНР, дългогодишен член на СБЖ и успешен водещ на много културни предавания по програма „Христо Ботев“. Той беше високо ценен от колегите в Радиото не само заради професионализма, но и заради неговите човешки качества. Като отговорен редактор и водещ на предаванията „Артефир“, „Какво се случва“, „Време и половина“, „Радиоенциклопедия“, „Авторът и неговата публика“, „Светофар“ и др. Александър беше и си остава един от труднозаменимите журналисти в редакция „Култура“ на програма „Христо Ботев“. Той беше екипен играч, затова и повечето от наградите, на които е носител през годините, са завоювани съвместно с колегите му от предаването „Артефир“, на което той посвети по-голямата част от краткия си, за съжаление, живот: „Христо Г. Данов“ – двукратно, Годишната награда на СБЖ – 2017, „Награда за принос към културата“ от Столична община – 2018 г. и др. Сашо, както всички го наричахме, не беше от хората, които говорят за себе си, и малцина знаеха за неговата успешна театрално-драматургична дейност. Но многобройните интервюта, предавания в БНР и незабравимите творчески срещи в ефира, са ярка илюстрация за несъмнения му принос към изкуството на културната радиожурналистика. Онова, с което Александър Михайлов беше различен от другите журналисти и водещи, е умението му да открива за слушателите хора от света на изкуството, които не са постоянно осветени от прожекторите и с присъщия само за него непринуден маниер на разговор в ефира да „извади“ наяве стойностното, изключителното в тях. Благодарение на това му режисьорско умение от едно най-рутинно интервю да създаде друго пространство, Александър Михайлов даде възможност на много талантливи хора да споделят с широката аудитория слушатели своите ценни размисли за времето, в което живеем, за театралното, музикалното и филмовото изкуство", каза Дарина Маринова, водеща в "Артефир", която прие наградата от името на близките на Александър Михайлов. 

В категорията за музикално редакторство бе отличена Цветославия Бахариева.

Наградата "Златният будилник" за звукорежисура бе присъдена на Гергана Драмалиева.

За екип или предаване наградата получи екипът на "Мрежата" – Михайлина Павлова и Николета Атанасова.

"Златният будилник" за сътрудничество получи литературен клуб "Перото" към НДК. Председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков прие наградата от директора на програма "Христо Ботев" д-р Кирил Калев.

Церемонията беше озвучена от прекрасните изпълнения на първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика квартет "Светоглас" – Даниел Спасов, Милен Иванов, Виктор Томанов и Станимир Иванов – които разкриха на гостите тайнството на българската полифония.

Радиото има способността да буди – буквално и метафорично, да свързва България, правейки видими усилията на хората на духа от цялата страна. Програма "Христо Ботев" има привилегията и отговорността да се радва на взискателна публика, на будната, невидима общност слушатели, които, по думите на заместник главния редактор Весел Цанков, са нещо като "нещатните служители" на "Христо Ботев". 

Любомира Константинова разговаря с Румен Леонидов, носител на наградата „Златният будилник“ през миналата година, за празнуването на духа, за значението на програмата, както и за това кой буди будителите на съвременна България. 

Весел Цанков отбеляза значението и ролята на "Христо Ботев" в създаването и удържането на висок професионален стандарт и обяви тазгодишните носители на "Златният будилник“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00