Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между барока и рока – с изкуството на Ерик Босграаф и Джейкъб Колиър

Слушайте „Между барока и рока“ на 5 ноември, вторник от 23.00 часа

Джейкъб Колиър
Снимка: Wikipedia

В странстването между барок и рок ви срещаме с двама музиканти, наричани „световно чудо”. Холандецът Ерик Босграаф, един от най-виртуозните и дръзки блокфлейтисти на нашето време, и англичанинът Джейкъб Колиър – великолепен певец и мултиинструменталист с феноменални умения в хай-тек музикалните системи и модерния, непознат за мнозина софтуер. 

Без да сме търсили преднамерена близост между двамата артисти, тя съществува и всеки, който е присъствал на изявите им на сцената, е покорен от съвършеното им изкуство. Ерик е постоянен и верен участник във фестивала „Изкуството на Барока”, стар познайник и любимец на софийската публика. А първата среща „на живо” с Джейкъб у нас бе в Южния парк в София през юли 2019 година, месец преди рождения ден на музиканта: 2 август. 

Ерик БосграафЗа Босграаф блокфлейтата е безкраен източник на вдъхновение. С нея (и не само с нея, свири още на обой и шалюмо) той импровизира, партнира си с артисти в други сфери на изкуството – кино, театър, танц. Репертоарът му обхваща музика от Средновековието до утрешния ден. В предаването звучат малко познати творби от барокови композитори, родени и живели в Нидерландската република около 1700 г. 

Джейкъб Колиър започва да свири на цигулка на четири години, на седем вече прави аранжименти, като ползва компютърни програми за музика. От малък сам помества свои изпълнения в интернет. С няколко пиеси надникваме в неговите албуми – висша наслада за всеки, който е готов да загърби условностите, предразсъдъците, дори натрупаното знание, и да се отдаде на безмерната фантазия на Колиър, която отдавна е изпреварила  съвремието ни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35