Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криста Бел от „Туин Пийкс“ в София за рождения ден на „Аларма Пънк Джаз“

Снимка: Елиас Тахан

Есенното европейско турне на „музата на режисьора Дейвид Линч“ Криста Бел и нейния квартет започва тази седмица, като още третата дата от него е в София – този петък, на 8 ноември, в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“). Датата в София е и единственият концерт на Балканите, ако не броим Атина, а организатор е радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който този месец чества 11 години от създаването си. Както и преди две години (през 2017, годината на новия „Туин Пийкс“), така и сега, през 2019, годината, в която Линч беше удостоен с „Оскар“ за цялостно творчество, неговото голямо откритие за световната музикална сцена Криста Бел ще представи на софийската публика музика както от съвместните си два албума с него, така и от новото си творчество.

Тази пролет излезе и четвъртият ѝ пълнометражен албум „Feels Like Love“, на песен, от която носи името ѝ настоящото ѝ турне „Time Never Dies“. Криста Бел, която изигра специален агент Тами Престън в третия сезон на „Туин Пийкс“, започва музикалната си кариера през 90-те с джипси-суинг формацията от родния ѝ Остин, щата Тексас, „8½ Souvenirs“ (име, почитащо както Фелини, така и Грапели). Първата ѝ по-сериозна работа с Линч е във филма „Inland Empire“ (2006) – неин е разтърсващият глас в песента „Poilish Poem“. Следват албумите „This Train“ (2011) и късометражният „Somewhere In The Nowhere“ (2016), където Линч освен съавтор и продуцент, е още и китарист. С тях Криста Бел се нарежда сред плеядата от удивителни женски гласове във вселената на Дейвид Линч (ще споменем само още имената на Джули Круз и Ребека дел Рио и това ще е напълно достатъчно). Съвместната работа на двамата продължава в киното, докато със следващия си албум („We Dissolve“ от 2017, който също беше изсвирен в своята цялост в София, пак по покана на „Аларма Пънк Джаз“ преди две години) Криста Бел пое в една малко по-нова посока – там продуцент вече беше дългогодишният сподвижник на Пи Джей Харви Джон Париш, а в записите участваха Ейдриън Ътли от Portishead, Джеф Даунс от Yes и Asia и Стивън О‘Мали от Sunn O))).

Плакат: Георги ШаровВ новия албум „Feels Like Love“ сякаш преднамерено няма звездни гости от тази величина, като в деветте песни се дава много повече пространство и свобода за изява на собствените магични сили – на Криста Бел и на музикантите в оригиналния ѝ квартет – Кристофър Смарт (басист и съавтор на повечето от песните в последните два албума), Джейсън Олтман (барабанист) и Джон Санчес (когото ще гледаме за първи път на българска територия) – китари. Три от песните вече познаваме и от късометражното издание, излязло няколко месеца след първия ѝ концерт у нас – това са „52 Hz“, „Everest“ и вдъхновената от „Туин Пийкс“ „Blue Rose“. Сред безспорните хитове в албума са още „Time Never Dies“, заглавната „Feels Like Love“ и финалната „Vanish“, въпреки че в този албум сякаш няма песни, които да не са хитови… Оставяме си място и за изненада в петък, разбира се: нали помните как преди две години съвсем неочаквано изсвириха на бис „Do You Love Me?“ на Ник Кейв?

Вратите на Голямата зала на клуб *Mixtape 5* отварят точно в 21.00 ч. В 21.15 вечерта започва с подгряващия артист Mytrip – дарк-дроун-ембиънт амплоато на музиканта-композитор-продуцент Ангел Симитчиев, откривал за всеобщи любимци като Lamb и Nadja, записвал с Иван Шопов и Тим Холхаус и създател на лейбъла за авангардна електронна музика Amek. Квартетът на Криста Бел ще излезе на сцената точно в 22.00 ч. Афтърпартито започва в полунощ в „Габа Бар“ и ще продължи до зори. 

Билети има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна.

Криста Бел пред българските медии:

- „В музиката, а и като цяло в изкуството, винаги има страхове за преодоляване. Част е от процеса. А променящата се природа на музиката днес просто допълва драмата“ – „Дневник“ (из интервю на Светослав Тодоров)

- „Понякога си ги представям – всички идеи в ума ми стоят прави с питиета, като хора на някакво парти, но изведнъж виждат светлинния сигнал на Батман и се втурват, гмуркайки се в подсъзнанието ми и изоставяйки рязко своите небрежни разговори. Трансцеденталната медитация е онова, което ще те подготви да приемеш всички тези идеи. Не съм уверена как точно действа, но е абсолютно сигурно, че го прави“ – „Програмата“ (из интервю на Никола Шахпазов)

- „Всяко място, всеки град си има своя собствена енергия. Въпросът е дали присъствам в достатъчна степен, за да усетя това, когато имам само тези кратки прозорци от време. Това научих като пътуващ артист: да получавам максималното от всеки момент на ново място. Дори понякога това да значи твърде малко сън, малко време и енергия. След като правиш това дълги години, се научаваш да изцеждаш есенцията от един град за краткото време, което имаш“ – „Портал Култура“ (из интервю на Цветан Цветанов)

- „Мечтая да съм като Тами – с нейната праволинейност, всеотдайността ѝ да достигне дъното на дадено нещо. Като Криста Бел аз съм старателна, но се забърквам в толкова много неща. Тами има способността наистина да се фокусира. Да не се разсейва. И това е прекрасно качество – способността да се фокусираш е ценно качество. Но е и лукс за мен. Като работещ музикант, трябва да мисля за толкова много неща“ – Българско национално радио (из интервю на Цветан Цветанов)



В дните до концерта очаквайте и нашите интервюта с Криста Бел – на 5 ноември (вторник) от 15 часа в „Любими до болка“ по „Хоризонт“ с водещ Веселин Димитров, на 6 ноември (сряда) от 21.30 ч. в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ с водещ Радослав Чичев и на 7 ноември (четвъртък) на страницата на платформата Бинар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05